Autopremie stijgt het hardst buiten de Randstad

1

In Overijssel en Flevoland is de gemiddelde premie voor een autoverzekering 28% gestegen in vergelijking met 2015.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer waarin de premies voor autoverzekeringen binnen heel Nederland onder de loep werden genomen. De vergelijkingssite analyseerde vergelijkingen van autoverzekeringen in de maand oktober van het jaar 2017 ten opzichte van oktober 2015. De onderzoekers keken ook naar de verschillende dekkingen: WA, beperkt casco en allrisk.

WA-verzekering

Suzan Samson van Independer; “Hieruit blijkt dat Flevolanders en Overijsselaars die vorige maand een WA-verzekering wilden afsluiten te maken kregen met de sterkste stijging: voor deze dekking betaal je nu bijna 40% meer dan in 2015. Als je een WA-verzekering in Deventer of Almere wilt afsluiten, is de stijging het grootst. In Deventer steeg de premie gemiddeld met maar liefst 210 euro per jaar. Voor automobilisten die een beperkt casco-autoverzekering of allriskverzekering afsluiten is deze stijging minder groot.”

Randstad

Opvallend vinden de onderzoekers dat de premies in stedelijk gebieden minder hard stijgen dan in de niet-stedelijke gebieden: 20% in de Randstad tegen 26% op het platteland.

Samson: “In heel Nederland stijgen de premies voor autoverzekeringen. Dat komt omdat autoverzekeraars grote verliezen maken: er worden steeds meer en duurdere schades geclaimd. Ook zijn verzekeraars veel geld kwijt aan letselschade. Dat de premies voor autoverzekeringen in Overijssel en Flevoland omhoog zijn gegaan, komt omdat de schadelast daar harder stijgt. Verzekeraars zijn namelijk steeds beter in staat om de premies af te stemmen op individuele risico’s.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.