Autobezit neemt af bij efficiënt deelvervoer

0

Voor veel mensen zijn de huidige alternatieve vervoersvormen, ter vervanging van een eigen vervoersmiddel, niet goed genoeg. Ook is deelvervoer voor veel Nederlanders nog niet in de directe omgeving beschikbaar. Als deze obstakels worden weggenomen, dan kan het autobezit snel afnemen.

Uit onderzoek, uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van ABN AMRO, blijkt dat ruim 64% van de Nederlanders bereid is zijn reisgedrag te heroverwegen. Hoewel 93% nog geen gebruikmaakt van deelvervoer, verwacht 55% wel dat deelvervoer in de komende jaren populairder wordt.

200 euro per maand

Bijna de helft van de ruim 1.000 respondenten van 18 jaar en ouder staat open voor Mobility as a Service (MaaS): een vervoersabonnement waarmee zij voor een vast bedrag per maand gebruik kunnen maken van alle mogelijke vormen van deel – en openbaar vervoer. Een meerderheid van deze groep is bereid 200 euro per maand uit te geven aan een dergelijk abonnement. In dit toekomstbeeld worden zij met behulp van een ‘real time’ app geadviseerd over de meest efficiënte route, ongeacht het type vervoer. Respondenten die hiervoor openstaan stellen echter wel als harde voorwaarde dat deze wijze van vervoer hen net zo eenvoudig op de plaats van bestemming brengt als de eigen auto, motor of fiets.

Auto maakt plaats voor abonnement

Het succes van MaaS valt of staat volgens ABN AMRO met de kwaliteit, betaalbaarheid en betrouwbaarheid van het aanbod. Wordt aan deze voorwaarden voldaan, dan zegt 45% van de respondenten te overwegen om de auto in te ruilen voor een vervoersabonnement.

Franka Rolvink Couzy, hoofd Sector Research van ABN AMRO: “De vervoersmarkt staat voor een ommekeer. MaaS heeft veel potentie, mits het vervoersaanbod qua gemak, vertrouwen en prijs kan concurreren met de eigen auto of andere vervoersmiddelen in bezit. Succesvolle MaaS-apps uit het buitenland – zoals in Finland en de Verenigde Staten – laten zien dat het belangrijk is aanbieders van het openbaar vervoer en deelvervoer met elkaar te verbinden. Door al deze aanbieders aan elkaar te koppelen, kan het voldoen aan de behoeftes van de reiziger en hen overtuigen eigen vervoer te laten staan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.