Auto-inbrekers verruilen binnenstad voor buitenwijk

0

Auto-inbrekers laten het centrum van de grote steden steeds vaker liggen en kiezen voor een werkterrein in de buitenwijken. Een analyse, die Independer uitvoerde op de meeste recente politiedata, laat zien dat er in de binnensteden – die door de coronacrisis vaak rustig zijn geworden – minder auto-inbraken worden gemeld. Het totale aantal meldingen in de grote steden blijft redelijk stabiel.

Amsterdam staat al jaren op de eerste plaats als het gaat om auto-inbraken. Tot en met september werden in de hoofdstad dit jaar al 4.558 inbraken in auto’s gemeld (slechts 12 minder dan in dezelfde periode vorig jaar). Toch daalde het aantal auto-inbraken in het stadscentrum juist flink. In de buurten met bedrijven- en industrieterreinen nam het aantal inbraken juist toe met 33,4% ten opzichte van vorig jaar.  Ook steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven tonen een soortgelijke trend, waarbij auto-inbrekers hun werkterrein verschuiven van het centrum naar de buurten aan de rand van de stad.

Lockdown

Tijdens de lockdown van april en mei werd de grootste daling van het aantal auto-inbraken zichtbaar. In die periode werden 26,6% minder incidenten gemeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september dit jaar was er echter juist weer een forse toename van het aantal auto-inbraken. In deze maand werd 14,5% vaker ingebroken dan in september 2019.

Afname stagneert

De jarenlange afname van het aantal auto-inbraken begint langzaam te stagneren. In de eerste negen maanden van 2020 vonden in totaal 2,4% minder auto-inbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is veel minder sterk dan in 2019, toen het aantal auto-inbraken t.o.v. 2018 afnam met 11,3%. In 2018 was de daling nog sterker, namelijk 18% in vergelijking tot een 2017.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.