Authenticatie in de verzekeringsbranche

0

In de whitepaper ‘De Wereld van Authenticatie volgens SIVI’ geeft het Standaardisatie Instituut voor de Verzekeringsbranche SIVI inzicht in de complexe wereld van authenticatie. Een wereld die continu in beweging is.

De nieuwe whitepaper van SIVI geeft inzicht en overzicht: waar komen we vandaan, waar staan we nu, en waar gaan we naartoe op het gebied van authenticatie? SIVI: “Authenticatie is noodzakelijk voor het inrichten van online dienstverlening. Enerzijds door steeds verder digitaliserende dienstverlening, anderzijds vanwege nieuwe privacywetgeving als de AVG, de Europese eIDAS-verordening en de in aantocht zijnde Wet Digitale Overheid. Waar het jarenlang gebruikelijk was dat private dienstverleners hun eigen authenticatiemiddel gebruikten en de overheid één middel aanbood, zien we de vraag om breed gedragen middelen – over sectoren heen – steeds verder toenemen.”

Toekomst

SIVI ontwikkelt en beheert standaarden voor digitaal zakendoen in de verzekeringsbranche. Welke middelen hebben toekomst in de verzekeringsbranche? “DigiD wordt doorontwikkeld, maar is alleen in het publieke domein te gebruiken. Private middelen, of samenwerkingen tussen overheid en private leveranciers, maken meer kans. Idensys is daarvan het bekendste voorbeeld. De voornaamste private optie is momenteel het door de Betaalvereniging opgezette iDIN.

Uitfasering Digitaal Paspoort

Begin 2018 waren er ongeveer 33.000 Digitaal Paspoort-certificaten in omloop. Een Digitaal Paspoort is volgens SIVI echter relatief eenvoudig te kopiëren en/of uit te lenen aan anderen binnen de organisatie en keten. Zakelijk is het Digitaal Paspoort al decennialang dé branchestandaard, maar nu staat de uitfasering van het authenticatiemiddel bovenaan de agenda. Dit in combinatie met de rol van eHerkenning of een ander authenticatiemiddel als nieuwe de facto branchestandaard zakelijk. SIVI onderzoekt momenteel de toekomstscenario’s. Verder zal SIVI in 2018 duiding geven aan de impact van de Wet Digitale Overheid en eIDASverordening, en onderzoekt het relevante vraagstukken als machtigingen.

Bekijk de whitepaper ‘De Wereld van Authenticatie volgens SIVI’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.