Atradius: ‘Sterke stijging faillissementen verwacht’

0

Het aantal faillissementen in Nederland neemt in 2022 met maar liefst 101% toe ten opzichte van vorig jaar, terwijl voor 2023 een stijging van 19% wordt verwacht. Vooral het stopzetten van de overheidssteun zorgt naar verwachting voor de relatief sterke stijging van faillissementen.

Dat concludeert kredietverzekeraar Atradius in haar faillissementsvooruitzichten voor 2022 en 2023. Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting met 51% en in 2023 ligt een stijging van 12% in het vooruitzicht.

Steunpakketten

Op internationaal niveau bleef het wereldwijde aantal faillissementen vorig jaar nog relatief laag. In 2020 en 2021 was zelfs sprake van een forse daling van het totale aantal faillissementen (-29%) in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis. In verschillende landen, waaronder Nederland (-41%), is de sterke daling van het insolventieniveau in 2021 volgens Atradius vooral te verklaren door de omvangrijke steunpakketten die toen werden verlengd.

Zombiebedrijven

“Alle signalen wijzen erop dat wereldwijd een kentering in de insolventieniveaus op komst is, nu de overheidssteun na het eerste halfjaar van 2022 in de meeste landen wordt gestaakt. Het gevolg is dat het aantal faillissementen in 2022 en 2023 waarschijnlijk teruggaat naar pre-corona niveaus en ‘zombiebedrijven’ alsnog failliet zullen gaan”, zegt Theo Smid, senior econoom van Atradius Nederland. “Nederland behoort tot de landen waar de overheidssteun een grote rol heeft gespeeld bij de sterke daling van het aantal faillissementen tijdens de coronacrisis. Nu deze steunpakketten worden afgebouwd, zal een deel van de bedrijven alsnog niet levensvatbaar blijken te zijn. Dat leidt uiteindelijk tot een stijging van het aantal faillissementen in vergelijking met voorgaande jaren. Daar komt bij dat de inflatie wereldwijd oploopt, wat de koopkracht van consumenten raakt, en daarmee ook een risico vormt voor bedrijven.”

Stijging met 101%

Na een sterke afname van het aantal faillissementen in 2020 en 2021 zijn de vooruitzichten in Nederland dit jaar aanzienlijk slechter. Zo verwacht Atradius een stijging van het aantal faillissementen met 101% in 2022 en 19% in 2023. Wel is het verwachte insolventieniveau aan het einde van 2023 (5.100) nog altijd aanzienlijk lager dan de vorige piek in 2013 (12.500). Smid: “Het staken van de overheidssteun is de belangrijkste oorzaak van de sterke stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Tegelijkertijd is sprake van een groeivertraging van de economie als gevolg van de inflatie en de hoge energie- en grondstoffenprijzen. Hoewel de consumptieve bestedingen door de inhaalvraag na corona nog redelijk stabiel zijn, is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en ligt in de tweede helft van dit jaar een forse daling van de koopkracht in het vooruitzicht. Hierdoor zullen de vooruitzichten voor Nederlandse bedrijven verder verslechteren. Het effect van de oorlog in Oekraïne op de faillissementen in ons land is relatief klein; slechts 10%punt van de stijging die we in 2022 verwachten, komt hieruit voort.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.