‘Assurantiebelasting moet terug naar 7%’

0

De assurantiebelasting moet worden verlaagd, naar het oude niveau van 7%. Dat stelt adviesbureau Geijsel Kroon.

In 2012 werd de assurantiebelasting verhoogd van 7 naar 9%, als tijdelijke crisismaatregel. Het jaar daarna werd de belasting gelijkgetrokken met het btw-tarief van 21%. “Het is de hoogste tijd dat deze maatregel wordt teruggedraaid of dat de assurantiebelasting verrekenbaar wordt met ontvangen btw”, aldus Geijsel Kroon in een blog op de website.

Volgens het adviesbureau incasseert de Nederlandse Staat jaarlijks ruim twee miljard euro assurantiebelasting. Het MKB neemt ruim 90% daarvan voor zijn rekening. Per huishouden bedraagt de belasting ongeveer 100 euro per jaar.

Geld weer laten rollen

“Nu de crisis voorbij is, maar de economie toch moeite heeft om op gang te komen, is verlaging van de assurantiebelasting bij uitstek een middel om het geld weer te laten rollen”, stelt Geijsel Kroon. “Het Nederlandse MKB heeft deze pijnlijke maatregel midden in de crisis moeten slikken. De maatregel was tijdelijk, dus kan en moet nu weer worden teruggedraaid.”

CFD en de Stichting Odin pleitten eind vorig jaar eveneens voor een verlaging van deze belasting. “Consumenten en financiële mkb-bedrijven kregen het meeste zuur te verwerken. Nu het beter gaat hebben zij ook recht op het zoet”, zei CFD-voorzitter Edwin Herdink toen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.