ASR-producten goed verkocht

0

De geïntegreerde activiteiten van Generali Nederland hebben boven verwachting gunstig bijgedragen aan het resultaat van ASR over 2018. Het Hypotheekfonds groeide vorig jaar met 1,3 miljard en heeft inmiddels 2,3 miljard euro aan gecommitteerd extern vermogen onder beheer.

ASR boekt over 2018 een netto resultaat van 655 miljoen euro (2017: 906 mln). Het verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door een forse eenmalige beleggingswinst in de cijfers over 2017. Het operationeel resultaat neemt met 2,0% toe tot 742 miljoen euro en overstijgt daarmee recordjaar 2017 (728 mln). De impact van de januaristorm (30 mln) wordt ruimschoots gecompenseerd door hogere resultaten in de andere segmenten, voornamelijk door de acquisitie van Generali Nederland (circa 40 mln). De combined ratio bedraagt 96,5%, inclusief de impact van de januaristorm (1%-punt). De solvency II-ratio komt uit op een robuuste 197%.

Schadebedrijf

In 2018 is de verkoop van het Vernieuwde Voordeel Pakket met 25% gestegen tot meer dan 70.000 in totaal. Ook de Doorgaan-propositie, een combinatie van een AOV en een zorgverzekering, blijkt succesvol. Inmiddels hebben meer dan 52.000 zzp’ers en ondernemers deze combinatieverzekering afgesloten.

Het operationeel resultaat in het segment Schade bedraagt 145 miljoen euro, een daling ten opzichte van 2017 (172 mln). Het bruto premie-inkomen Schade neemt toe met 435 miljoen tot 3.014 miljoen euro. Deels door een organische groei van 4,7% en deels door de acquisitie van Generali Nederland (314 mln).

Vitality concept

Bestuursvoorzitter Jos Baeten: “Bij AOV en Zorg hebben we veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van werknemers en zzp’ers. We zien een toenemende belangstelling voor onze ‘Langer mee AOV’, die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen betaalbaar en mogelijk maakt voor ‘zware’ beroepen die moeilijk of alleen heel duur verzekerbaar zijn. Bijzonder trots ben ik dat we een exclusieve samenwerking met Discovery kunnen aankondigen. Samen lanceren we dit jaar a.s.r. Vitality, een concept dat onze AOV- en Zorg-klanten kan helpen bij een gezonder en vitaler leven.

Levenbedrijf

Bij Leven stijgt het bruto premie-inkomen van 1.453 miljoen naar 1.566 miljoen euro, voornamelijk door de bijdrage van Generali Nederland en hogere bruto geschreven premies in Pensioen (met name in DC). Individueel Leven laat een daling zien. Het operationeel resultaat in het segment Leven stijgt met 4,9% tot 664 miljoen euro. Ook deze stijging wordt met name veroorzaakt door de boven verwachting hoge bijdrage van de geacquireerde levenactiviteiten van Generali Nederland. In dat kader wordt dit jaar de integratie van Individueel leven afgerond. De integratie van Pensioenen is naar verwachting rond het begin van 2020 afgerond.

Bij Pensioen zijn de nieuwe premies van het Werknemers Pensioen met 65% gestegen tot meer dan 85 miljoen euro. Het hieraan gerelateerde vermogen steeg naar circa 675 miljoen euro. Baeten: “Met het Werknemers Pensioen neemt a.s.r. een stevige derde positie in de Nederlandse markt in als het om nieuwe DC-pensioentransacties gaat.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.