ASR neemt Aegon Nederland over voor 4,9 miljard euro

0

ASR Nederland neemt voor 4,9 miljard euro alle verzekeringsactiviteiten van Aegon Nederland over, met inbegrip van de activiteiten op het gebied van hypotheken, de distributie- en dienstenbedrijven en de bankactiviteiten. De nieuwe combinatie wordt na Nationale-Nederlanden de grootste beursgenoteerde verzekeringsmaatschappij van Nederland. ASR is het hoofdmerk. Het merk Aegon wordt in de Nederlandse markt nog drie jaar gebruikt voor pensioenen en hypotheken. De vestiging van ASR in Utrecht wordt het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie.

Jos Baeten, CEO van ASR: “Dit is een uitgelezen mogelijkheid tot consolidatie in de Nederlandse verzekeringsmarkt. De combinatie creëert duurzame waarde voor alle stakeholders, met goede mogelijkheden om de proposities voor klanten van beide verzekeraars verder te verbeteren. We verwachten door de samenvoeging van activiteiten op jaarbasis een potentiële kostenbesparing van ongeveer 185 miljoen euro op, die naar verwachting drie jaar na de afronding van de transactie wordt gerealiseerd.”

Overnamesom

De transactie omvat alle verzekeringsactiviteiten (Leven, Pensioenen en Schade), hypotheken, de distributie- en dienstenbedrijven en de bankactiviteiten van Aegon Nederland. De totale transactie omvat 4,9 miljard euro en bestaat uit nieuw uit te geven aandelen ASR aan Aegon (29,99% in ASR na afronding van de transactie) en een vergoeding in contanten van 2,5 miljard euro. Dit wordt gefinancierd met eigen kapitaal en de mogelijke uitgifte van diverse financiële instrumenten, waaronder Solvency II-compliant schuldpapier en/of nieuw uit te geven aandelen binnen het bestaande mandaat, afhankelijk van marktcondities.

Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur van ASR blijft ongewijzigd en gaat leidinggeven aan de combinatie. De termijn van CEO Baeten wordt verlengd tot de AvA van 2026. De Raad van Commissarissen van ASR wordt na afronding van de transactie uitgebreid. Aegon draagt twee extra leden voor de Raad van Commissarissen van ASR voor, te weten Lard Friese (CEO Aegon), als niet-onafhankelijke commissaris, en Daniëlle Jansen Heijtmajer, als onafhankelijke commissaris. Het niet-onafhankelijke lid heeft een goedkeurende stem in ASR’s Raad van Commissarissen met betrekking tot bepaalde onderwerpen, in lijn met de omvang van Aegon’s aandelenbelang.

Sterk en duurzaam

Jos Baeten: “Ik ben blij dat ASR en Aegon Nederland, twee gerenommeerde Nederlandse bedrijven, samengaan waardoor een sterke en duurzame, toonaangevende verzekeraar ontstaat. De combinatie met Aegon Nederland versterkt de positie van de combinatie op de Nederlandse markt door een aanzienlijke verbetering van onze strategische positie in Leven en Schade en in Distributie & Services. Met de gezamenlijke kracht kunnen we kansen benutten in groeiende marktsegmenten als Pensioenen en Inkomen en kunnen klanten blijven rekenen op uitstekende producten en dienstverlening. Ik kijk ernaar uit om alle medewerkers en klanten van Aegon Nederland in de nabije toekomst te verwelkomen.”

Rijk verleden

Lard Friese, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Aegon: “Aegon Nederland en ASR delen een rijk Nederlands verleden waarin wij beiden mooie, sterke bedrijven hebben opgebouwd. Het samengaan van onze bedrijven creëert een leider in de Nederlandse verzekeringsmarkt die enorme toegevoegde waarde zal bieden aan onze gezamenlijke klanten en medewerkers. Dat geeft mij het vertrouwen in een succesvolle gezamenlijke toekomst in Nederland waarbij wij als aandeelhouder betrokken zullen blijven, terwijl Aegon N.V. haar ambitie om leidende ondernemingen te creëren buiten Nederland kan versnellen.”

Werknemers

Baeten: “ASR streeft naar duurzame werkgelegenheid voor al haar werknemers. De combinatie biedt carrièremogelijkheden en kansen voor professionele ontwikkeling. In tijden van de huidige krappe arbeidsmarkt biedt de combinatie zicht op werk en ontwikkeling voor medewerkers van zowel ASR als Aegon Nederland. Wij zullen de komende jaren alles in het werk stellen om werknemers te behouden en boventalligheid als gevolg van de samenvoeging te beperken, onder meer door natuurlijk verloop en het invullen van vacatures door interne kandidaten.”

Goedkeuring

De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring van DNB, ECB en ACM. De transactie wordt op zijn vroegst 1 juli 2023 afgerond. ASR en Aegon zeggen nauw te zullen samenwerken om aan alle voorwaarden voor de afronding van de transactie te voldoen.

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.