ASR gooit bonuscultuur overboord

0

ASR gaat tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voorstellen om de beloningen voor bestuurders aan banden te leggen.

De verzekeraar geeft daarmee gehoor aan geluiden die al langer in de samenleving klinken.

Bonussen worden afgeschaft

ASR publiceerde vandaag de documenten voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) van woensdag 22 mei. Een van de agendapunten is een voorstel tot wijziging van het beloningsbeleid voor de Raad van Bestuur per 1 januari 2020. Als het aan de commissarissen van verzekeraar ASR ligt, krijgen de bestuurders van dat bedrijf in de toekomst geen bonussen meer uitgekeerd. Bestuurders moeten dan net als de rest van het personeel in loonschalen komen en krijgen er dan via de cao jaarlijks standaard 3% bij.

De beloningen van topmensen in de financiële sector is de laatste jaren herhaaldelijk in het nieuws geweest en heeft geleid tot flinke discussie en veel verontwaardiging. Zo verhoogde ING direct het salaris van de topman Ralph Hamers toen het bedrijf de staatssteun had terugbetaald. Vorig jaar wilde de bank de beloning van Hamers opnieuw flink verhogen, maar zag daar, onder druk van de politiek en de publieke opinie van af. Toen ASR in 2016 naar de beurs ging, werden de salarissen van de topmensen eveneens fors verhoogd. Topman Jos Baeten ging in een paar stappen 40% meer verdienen, terwijl de andere leden van de raad van bestuur er zelfs ruim 60% op vooruit gingen.

Salarisverhoging aan banden gelegd

ASR heeft de laatste jaren de bonussen al gematigd. Door de huidige plannen komt het salaris voor de top straks onder het gemiddelde van de sector. Salarisverhogingen worden eveneens beperkt. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zullen bestuurders net als de rest van het personeel in loonschalen komen. Voor de leden van de raad van bestuur bestaat de mogelijkheid tot positieve of negatieve bijstellingen. Waar de medewerkers jaarlijks in aanmerking komen voor een loonsverhoging van 3%, ligt dat bij de raad van bestuur tussen de 0 en 6%. De hoogte is afhankelijk van de prestaties en de marktontwikkelingen. Ook zal de top nooit meer dan twintig keer meer verdienen dan het gemiddelde van alle werknemers. Afgelopen jaar lag die verhouding op elf keer het gemiddelde salaris. Er is dus nog wel wat ruimte over.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar