ASR en Woonnu winnen Groene Lotus Award 2022

0

De Groene Lotus Award 2022 is gewonnen door ASR. In de categorie ‘Nieuwkomer < 5 jaar’ mocht Woonnu de Groene Lotus Award vanmorgen in ontvangst nemen tijdens de uitreiking op het plenaire podium van het hypothekenevent HypoVak.

Winnaar is het meest vooruitstrevend op het gebied van woningverduurzaming, in de breedste zin van het woord.

Het is de tweede keer dat InFinance de Groene Lotus Award uitreikt aan een hypotheekverstrekker die op dat moment het meest vooruitstrevend is op het gebied van woningverduurzaming, in de breedste zin van het woord. De Groene Lotus Award Nieuwkomer < 5 jaar werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Jury over Obvion:
“Obvion pakt woningverduurzaming vanuit een duidelijke intrinsieke motivatie en schroomt vanuit die ‘doe-mentaliteit’ niet om soms ook het werkterrein van de adviseur te betreden.”

Stemronde en jury

Door de adviseur waren dit jaar genomineerd: ABN Amro, a.s.r., Florius, Obvion, Lot Hypotheken en Woonnu. De genomineerde geldverstrekkers werden door de redactie van InFinance uitgenodigd om voor een jury hun visie te geven op woningverduurzaming, uiteen te zetten wat zij op dat vlak ondernemen en welke ondersteuning zij bieden aan advieskantoren. De jury van de Groene lotus Award 2022 bestaat uit:

  • Peter Boelhouwer, woningmarktexpert en hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft;
  • Michel Ligtlee, beleidsadviseur en financieel expert bij Vereniging Eigen Huis;
  • Jack Reukema, Director Marketing & Partnerships bij De Energiebespaarders;
  • Martin Hagedoorn, Manager Product & Business Expertise bij Ingage Franchise (De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur);
  • Alex Klein, Hoofdredacteur InFinance.

De jurybijeenkomst is terugkijkend het beste te omschrijven als een inspirerende middag waar zes geldverstrekkers gepassioneerd uiteen hebben gezet wat zij doen op het gebied van woningverduurzaming en meer. De juryleden kregen een uniek kijkje in de keuken en waren op momenten zeer verrast door de presentaties. Het uitgebreide juryrapport waarin alle genomineerden aan bod komen verschijnt eind oktober in InFinance magazine.

Jury over Florius:
“Florius heeft een brede en ambitieuze visie op duurzaam wonen.”

De winnaars

Woningverduurzaming in Nederland is voor een groot deel nog steeds gebaseerd op een simpel rekensommetje op de achterkant van een bierviltje. Het is goed voor het milieu en de toekomst van de (klein)kinderen, maar het moet vooral ook goed zijn voor de eigen portemonnee. Een variant daarop is de Energielabel A korting die geldverstrekkers geven. Dé manier om je roodgekleurde hypotheekportefeuille te vergroenen. Aan de hoge energielabels E, F en G wordt door de bank genomen nog weinig tot niets gedaan vanuit de geldverstrekkers. Beide winnaars van een Groene Lotus Award 2022 uitgezonderd.

Jury over Lot hypotheken:
“Om onderscheidend te blijven zou Lot Hypotheken nog meer de rol van nichespeler kunnen uitspelen.

Awardwinnaar ASR

Awardwinnaar ASR geeft geen groene rentekorting en benadrukt voor de jury van die bewuste keuze ook in de toekomst niet af te zullen wijken. De kosten van die korting gebruikt ASR liever om echt impact te maken door klanten met een hoger energielabel te helpen verduurzamen. Het proactief door ASR doorverwijzen van klanten naar het renteloze Warmtefonds omdat dit voordeliger is, oogst lof van de jury.

Jurering ASR

In 2019 stond ASR met de introductie van de Verduurzamingshypotheek (EBB) al in de groene voorhoede en die positie heeft de geldverstrekker nog steeds. Zo was ASR de eerste partij die bij elk renteaanbod de klant standaard een EBB aanbood, geadviseerd of niet. Dit jaar introduceerde de geldverstrekker een adviesloze EBB-aanvraagtool voor de bestaande klant met een energielabel B tot en met G.

Op dit moment heeft 26,2% van de hypotheken die bij ASR wordt afgesloten een verduurzamingscomponent. Klanten die het verduurzamingsdepot nog niet hebben gebruikt ontvangen vier keer per jaar een mailreminder met tips. Om die invulling voor klanten eenvoudig te maken is ASR een samenwerking aangegaan met Essent. De vergoeding die ASR krijgt als de klant kiest voor advies en installatie door Essent vloeit in de vorm van een cashback volledig terug naar de klant. Daarnaast is er een samenwerking met Milieu Centraal, waar klanten onder andere een energiebespaarrapport kunnen aanvragen. Van de klanten met een EBB bij ASR gebruikt 78,8% dit budget binnen een jaar. Het gemiddelde bedrag dat besteed wordt aan energiebesparende maatregelen is 7.788 euro. Het levert gemiddeld genomen anderhalve labelstap op.

Jury over ASR:
“ASR mag best wat meer van zich laten horen. Het vele werk dat op dit terrein wordt verzet mag gezien worden.”

Bij ASR is er duidelijk aandacht voor zowel de klant als adviseur. In samenwerking met Milieu Centraal organiseert ASR regelmatig podcasts en webinars voor adviseurs. Daarnaast wordt de adviseur ondersteund door bijvoorbeeld het ASR-platform Duurzaam Wonen, handige infographics en een heldere lijst met energiebesparende maatregelen die vanuit de Verduurzamingshypotheek betaald kunnen worden. Adviseurs worden gestimuleerd om woningverduurzaming mee te nemen in het adviesgesprek en waar nodig gepusht.

Met het complete pakket aan producten, diensten en ondersteuning dat ASR in het kader van woningverduurzaming in huis heeft, mag de geldverstrekker van de jury best wat meer van zich laten horen. Het vele werk dat op dit terrein wordt verzet mag gezien worden.

Awardwinnaar nieuwkomer <5 jaar Woonnu

Vanaf de start in augustus 2020 wil Woonnu impact kunnen maken vanuit de missie dat duurzamer wonen voor iedereen mogelijk moet zijn. De jurypitch van Woonnu was dan ook een gepassioneerde visie op woningverduurzaming, met de overtuiging dat een energielabel A voor de meeste woningen financieel haalbaar is. Ook als hiervoor een sprong moet worden gemaakt vanaf energielabel G.

Jurering Woonnu

Woonnu heeft als nieuwkomer het voordeel dat het niet de last heeft van een hypotheekportefeuille vol hoge (slechte) energielabels. Alle labels zijn wel welkom, waarbij voor energielabel C het ‘normale’ rentetarief geldt. Voor de hogere labels geldt een opslag, voor de lagere labels een korting. Die opslag moet ervoor zorgen dat deze huizenbezitters zich gestimuleerd voelen om een of meerdere labelstappen te maken. Dat begint al bij de aanvraag van een Woonnu-hypotheek. Via een samenwerking met Susteen wordt direct bij de aanvraag via tooling inzichtelijk gemaakt welke maatregelen genomen moeten worden om minimaal energielabel B of hoger te halen en wat dit betekent voor de rente van de Woonnu-hypotheek. Het woningverbeterplan van Susteen geeft inzicht in kosten, opbrengsten en besparingen, met de garantie dat dit klopt.

Jury over Woonnu:
“Woonnu is een proeftuin voor woningverduurzaming waar de branche als geheel veel van kan leren.”

Op dit moment betaalt de klant de rente die hoort bij het huidige energielabel. Woonnu start dit najaar een pilot waarbij de klant al direct het rentetarief gaat betalen die hoort bij een toekomstig overeengekomen energielabel. Voor de labelstappen die hiervoor nodig zijn krijgt de klant een jaar de tijd. Een pilot die past bij de missie van Woonnu om mensen gedurende de looptijd van hun hypotheek met verduurzaming bezig te laten zijn. De jury noemt nieuwkomer Woonnu – een dochteronderneming van Nationale-Nederlanden – een proeftuin voor woningverduurzaming waar de branche als geheel veel van kan leren.

Verkiezing Groene Lotus Award

In de categorie Hypotheekverstrekker van het Gouden Lotus Award onderzoek 2022 zijn in totaal 2.118 stemmen van adviseurs meegewogen in de uitslag. De vraag ‘Welke hypotheekverstrekker is het meest vooruitstrevend op het gebied van woningverduurzaming?’ was bepalend om de genomineerden van de Groene Lotus Award aan te wijzen.

Jury over ABN Amro:
“Bij ABN Amro is product-technisch en ondersteunend alles aanwezig om de adviseur op het gebied van woningverduurzaming zijn rol te laten pakken.”

Alles over de Groene Lotus Award verkiezing lees je eind oktober in InFinance magazine.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.