ASR betaalt 250 miljoen aan gedupeerden woekerpolisdossier

0

ASR heeft een akkoord bereikt met vijf belangenorganisaties over een vergoeding (in totaal 250 miljoen euro) voor consumenten met beleggingsverzekeringen (woekerpolissen) van Aegon en ASR.

Alle collectieve procedures van Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond tegen ASR worden daarom nu stopgezet.

Beleggingsverzekeringsproducten

Jos Baeten, CEO bij ASR: “De afgelopen jaren voerden de belangenorganisaties collectieve rechtszaken voor klanten tegen ASR en Aegon over een aantal beleggingsverzekeringsproducten. ASR en Aegon hebben de afgelopen jaren al een aantal aanvullende maatregelen getroffen voor klanten. In totaal is daar inmiddels circa 2 miljard euro aan besteed. Met het akkoord dat nu is bereikt, worden verdere juridische procedures beëindigd, maken partijen een einde aan de onzekerheid voor klanten en wordt dit dossier voor ASR afgerond. Het gaat daarbij om alle producten van ASR en Aegon van klanten die zich hebben aangesloten bij één van bovengenoemde partijen en betreft niet alleen de producten waarover collectieve procedures lopen. Partijen zijn verder overeengekomen dat er geen nieuwe rechtszaken zullen worden aangespannen. De overeenkomst wordt finaal zodra 90% van de aangesloten klanten akkoord is met de regeling”, zegt Baeten.

Schrijnende gevallen

De totale voorziening die ASR neemt om het dossier beleggingsverzekeringen te kunnen afsluiten, bedraagt 300 miljoen euro. Daarmee treft de verzekeraar, bovenop het bedrag gemoeid met de overeenkomst, een extra voorziening van 50 miljoen euro voor en voor klanten die niet zijn aangesloten en die niet eerder een vergoeding hebben gehad. Deze klanten kunnen vanaf 4 december rechtstreeks bij ASR terecht voor nadere informatie.

Woekerpolisdossier

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, spreekt van een mijlpaal: “Dit is een enorm belangrijke stap en een overwinning voor consumenten. Het woekerpolisdossier sleept zich al een decennium voort. Dat een grote verzekeraar als ASR nu met een vergoeding komt, biedt hoop. We roepen de resterende verzekeraars dan ook op dit voorbeeld te volgen. Dan kunnen we dit boek eindelijk sluiten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.