ASR: bemiddelaar mag portefeuille verpanden

0

ASR respecteert het wettelijk recht van de bemiddelaar om zijn portefeuille te verpanden. Dat is de uitkomst na gesprekken met brancheorganisatie Adfiz.

ASR heeft daarmee geen zeggenschap over die portefeuille. Dit houdt in dat een aanbieder de verpanding van deze portefeuille niet kan beperken of verbieden. De verzekeraar heeft de concepttekst van de samenwerkingsvoorwaarden zo aangepast dat dit recht van de bemiddelaar gerespecteerd wordt, maar heeft wel de behoefte te weten of een portefeuille verpand wordt. Er  is voorgesteld dat het intermediair ASR vooraf informeert wanneer hij de portefeuille verpandt. Zo mogelijk 14 dagen voor verpanding plaatsvindt.

Adfiz heeft met ASR ook afgesproken hoe de wijzigingsvoorstellen voor intermediairincasso en rekening-courant vormgegeven kunnen worden zodat deze de financiële verhoudingen tussen partijen zuiver regelen. Het kernpunt hier is de definitie van het debetsaldo.  ASR heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben om na te gaan of de besproken werkwijze technisch uitvoerbaar is.

ASR verwacht rond 15 maart de wijzigingsvoorstellen voor te kunnen leggen aan het intermediair. De wijzigingen gaan dan in op 15 mei. Voor de definitie van het debetsaldo blijft het huidige artikel 4 van de Regeling rekening courant (versie 11 0241) van toepassing. Voor de wijziging van de incassoperiode en daarmee de definitie van het debetsaldo zal a.s.r. begin april haar voorstel met Adfiz bespreken. De wijziging van die voorwaarden zal per 1-1-2014 ingaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.