ASR Bank krijgt boete van 350.000 euro

0

ASR Bank heeft van De Nederlandsche Bank (DNB) een bestuurlijke boete van 350.000 euro gekregen wegens een foutieve solvabiliteitsratio. In januari en februari van 2015 was de solvabiliteit van ASR Bank negatief, maar dit is inmiddels weer hersteld.

Wettelijk is bepaald dat een bank met zetel in Nederland te allen tijde minimaal aan een totale kapitaalratio van 8% moet voldoen. Door achtergestelde leningen van financiële instellingen niet, zoals de wet- en regelgeving voorschrijft, af te trekken van haar toetsingsvermogen heeft ASR Bank in januari en februari 2015 deze regels doorbroken.

Op 9 maart 2015 meldde ASR Bank telefonisch aan DNB dat zij zelf had vastgesteld dat zij een fout in de berekening van haar toetsingsvermogen heeft gemaakt. Kort na deze ontdekking werd de overtreding hersteld door de achtergestelde leningen te verkopen, en kwam de solvabiliteitspercentage weer ruim boven de minimale ratio’s.

Het basisbedrag voor deze overtreding is twee miljoen euro. Onder meer de omstandigheden dat ASR Bank de overtreding zelf heeft gemeld en in een korte periode heeft hersteld, alsmede dat de instelling zich constructief en transparant opstelt richting DNB, heeft DNB bij het bepalen van de boetehoogte in het voordeel van ASR Bank meegewogen. Alle factoren afwegende is DNB tot een boetebedrag van 350.000 euro gekomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.