‘Asbestdak is te verzekeren’

0

Het is op dit moment voor particulieren nog steeds mogelijk om een verzekering te vinden voor asbestdaken. Dat schrijft het Verbond van Verzekeraars in een reactie op de uitzending van Kassa. Daarin was te zien dat bij sommige opstalverzekeringen de vergoeding bij een schade wordt teruggebracht.

De werkelijkheid ligt volgens de verzekeraars wat genuanceerder. “Bij het afsluiten van een nieuwe (opstal)verzekering bieden sommige verzekeraars geen dekking meer of slechts beperkte dekking voor schade aan of door asbestdaken. Er zijn ook verzekeraars die alleen (nieuwe) dekking bieden als de verzekerde een saneringsplan kan overleggen. Het jongste asbest dak is inmiddels meer dan 30 jaar oud en daarmee afgeschreven. Dat kan reden zijn voor sommige verzekeraars om niet meer of slechts een deel van de waarde van het dak uit te keren bij schade.”

Steekproef VEH

Kassa baseerde zich op een steekproef begin 2020, gehouden door Vereniging Eigen Huis onder acht verzekeraars. Daaruit bleek onder andere dat enkele verzekeraars al minder dekking bieden voor opruimings- en saneringskosten na brand van een woning met een asbesthoudend dak. VEH heeft alle verzekeraars die aanpassingen hebben doorgevoerd gevraagd om de beperking in de voorwaarden terug te draaien en te kijken hoe zij wel een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de asbestproblematiek van hun klanten. Verzekeraars spelen geen rol bij de preventieve sanering van asbestdaken, maar in haar reactie zegt het Verbond wel bekend te zijn met de problematiek en daarom samen met de overheid en andere betrokken partijen mee te denken om Nederland asbestveilig te maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.