Arno Dolders bij afscheid geridderd

0

Arno Dolders, de scheidend algemeen directeur van Legal & General, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Van Domburg van IJsselstein op het pensioensymposium ‘De irrationele mens en zijn pensioen’.

Van Domburg roemde de verdienste van Dolders vanwege zijn bijdrage aan de totstandkoming van de Wet Financiële Dienstverlening en de vertaling daarvan naar nieuwe eisen en de praktische invulling door financiële dienstverleners. Maatschappelijk zette Legal & General zich onder zijn leiding in voor de samenwerking met Sherpa, een zorginstelling voor mensen met een beperking.

Pensioensymposium

Dolders ging in zijn inleiding op symposium in op het eind vorig jaar door de AFM uitgebrachte rapport ‘Neem drempels weg opdat Nederlanders in actie komen voor hun pensioen’. In dit rapport waarschuwt de AFM voor het risico van grote maatschappelijke en economische onrust, indien in de nabije toekomst veel consumenten onvoorbereid tot de ontdekking komen dat hun totale inkomen na pensionering substantieel minder is, dan ze nodig hebben om de door hen gewenste uitgaven te doen.

Hij stond stil bij de oorzaken waardoor veel consumenten geen goed inzicht hebben in hun eigen pensioensituatie. Hij herhaalde de conclusies uit het AFM-rapport, waaruit blijkt dat alle door de overheid centraal aangestuurde initiatieven om het pensioenbewustzijn te vergroten geen of zelfs een averechts effect hebben gehad.

Onafhankelijk adviseur

Dolders: “De enige effectieve manier om consumenten inzicht te geven in de eigen pensioensituatie is een persoonlijk gesprek met een onafhankelijk adviseur. Indien de overheid zich daadwerkelijk zorgen maakt over het gebrek aan pensioenbewustzijn van de consument, moet ze snel tot flankerend beleid overgaan.” In dit kader bepleitte hij de kosten van pensioenadvies fiscaal te faciliteren en het mogelijk te maken om toe te staan dat consumenten en adviseur afspreken om de kosten van advies gespreid over de tijd en via de premie/inleg te financieren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.