ARAG signaleert overhaast gedrag bij kopers

0

Huizenkopers nemen belangrijke beslissingen overhaast of laten deze eerder achterwege. Maar liefst 22% van de millennials geeft aan in de huidige marktsituatie eerder een handtekening te zetten onder het koopcontract, zonder dat überhaupt eerst goed te lezen, blijkt uit onderzoek in opdracht van ARAG.

Het representatieve onderzoek is door onderzoeksbureau MWM2 uitgevoerd onder 1036 Nederlanders, werkend met een hypotheek, in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar.

De uitkomst is problematisch, stelt Sander Harpman vast. Hij is bij ARAG gespecialiseerd in vastgoedrecht. Harpman: “De koop van een woning is een belangrijke mijlpaal waar veel geld mee gemoeid is. Wanneer hierbij iets fout gaat, heeft dit een grote impact op iemands leven. Dat de situatie maakt dat men onder druk een koopcontract niet goed doorneemt, is verkeerd en kan op termijn tot grote problemen leiden.”

Voorbehoud van financiering

Niet alleen controleren aanstaande kopers het koopcontract in mindere mate, zij blijken door de spanningen op de woningmarkt ook vaak af te zien van voorbehoud van financiering. Meer dan een kwart van de ondervraagden (27%) geeft aan dat dit op dit moment het geval is. Harpman: “Vanwege de krappe woningmarkt wordt eerder gekozen voor een koper die zonder voorbehoud van financiering biedt. Zo weet de verkopende partij namelijk zeker dat het huis ook definitief verkocht is.

Het voorbehoud van financiering is echter een belangrijke ontbindende voorwaarde in het contract. Stel dat geen sprake is van een voorbehoud van financiering en de koper krijgt de betaling niet rond, dan betekent dit dat zij in veel gevallen tien procent van de koopsom moeten betalen. Dat potentiële kopers zich nu min of meer gedwongen voelen een voorbehoud van financiering achterwege te laten, lijkt mij niet de gewenste situatie.”

Geen bouwkundige keuring

Hetzelfde geldt voor de bouwkundige keuring, zo wijst het onderzoek uit. 28% van de millennials geeft aan dat de huidige situatie op de woningmarkt ervoor zorgt dat zij geen bouwkundige keuring laten uitvoeren. Harpman: “De krappe woningmarkt maakt dat er weinig tijd is voor een bouwkundige keuring. Dit vertraagt vaak het proces en dan loop je de kans dat je uiteindelijk bot vangt. Maar in veel gevallen, zeker wanneer je een wat oudere woning koopt, is het zeker aan te raden om een bouwkundige keuring te doen. Zo verklein je de kans dat je een huis met zichtbare gebreken koopt. En sta je sterker als je na de overdracht ineens op een probleem stuit”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.