Arag helpt horeca met registratie bezoekers

0

Het opengaan van de terrassen vandaag brengt voor horecaondernemers ook weer de verplichting gasten te registreren. Rechtsbijstandverzekeraar Arag waarschuwt voor de privacy-risico’s die bij gastenregistratie komen kijken. Zes op de tien Nederlanders wil bovendien zelf beslissen of gegevens gedeeld mogen worden. Om horecaondernemers te helpen gasten geheel in lijn met AVG-wetgeving te registreren, heeft Arag samen met JanusID het initiatief genomen voor MijnGastenlijst.nl.

Maarten Schipper, bedrijfsjurist bij Arag en specialist op het gebied van de AVG-wetgeving, legt uit waarom horecaondernemers zich bewust moeten zijn van de privacyrisico’s die bij registratie komen kijken: “Met name bij een eventueel bron- en contactonderzoek is het zeer de vraag of het doorgeven van gegevens aan de GGD op een veilige manier gebeurt. Wordt alles met pen en papier gedaan, dan kun je er al van uitgaan dat het niet AVG-proof is.”

Toestemming delen

Uit onderzoek van Arag onder ruim 1500 Nederlanders blijkt dat vier op de tien Nederlanders het bezwaarlijk vindt hun gegevens achter te laten en niet wil dat derden hun gegevens inzien. “En ruim zes op de tien wil expliciet toestemming geven voordat hun gegevens gedeeld worden”, zegt Schipper. “Daar zit precies de crux van gastenregistratie. Gasten willen er gerust op zijn dat hun privégegevens veilig zijn en dat hun gegevens alleen gedeeld worden als zij daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd moet de horeca aan de plicht voldoen en het liefst doen ze dat zonder hun gasten door allerlei hoepels te laten springen.”

Bron-en contactonderzoek

MijnGastenlijst.nl is een toepassing waarbij bezoekersgegevens versleuteld opgeslagen zijn en niet langer dan de noodzakelijke termijn van 14 dagen bewaard blijven. Alleen als een GGD bron- en contactonderzoek is vereist, kunnen de gegevens opgevraagd worden. De ondernemer kan de bezoekersgegevens opvragen indien de GGD die nodig heeft met de unieke sleutel die hij heeft ontvangen bij het aanmelden. “De gast geeft op die manier gegevens in minder dan een minuut op via een beschermde omgeving en daar kan niemand zomaar bij”, zegt Schipper “De privéinformatie kan zo op geen enkele manier door anderen misbruikt worden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.