Apothekers in de clinch met zorgverzekeraars

0

Apothekers worden door zorgverzekeraars bij de onderhandelingen gedwongen om genoegen te nemen met zodanig lage winstmarges dat een gezonde bedrijfsvoering niet meer mogelijk is. Door de enorme marktmacht van verzekeraars worden apothekers gedwongen om zich bij de opgelegde slechte contracten neer te leggen. Veel zelfstandige apothekers dreigen daardoor in grote financiële problemen te komen, aldus brancheorganisatie BOA/Napco.

In het contract wordt tot nu toe de apotheker bij voorbeeld door de zorgverzekeraar gedwongen om akkoord te gaan met een bepaalde vergoeding voor de prijs van een grondstof die de apotheker moet inkopen bij de groothandel voor een te bereiden medicijn, alsook voor de in te kopen verpakte middelen. De hoogte van deze vergoeding wordt vastgelegd voor het hele jaar. Maar geregeld stijgen prijzen van deze producten in de loop van het jaar. Logisch zou zijn, dat dan ook de vergoeding door verzekeraars aan apotheken hierop wordt aangepast en dus in de loop van het jaar omhoog gaat.

De Napco vindt het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat dit niet gebeurt. De inkoopkosten lopen daardoor op en de vergoeding door verzekeraars blijft gelijk, dus wordt te laag. Hierdoor wordt de winst van de apotheker, door het contract gedwongen, steeds kleiner. Soms daalt deze zelfs onder nul en moet de apotheker zelf op de aflevering van het medicijn toeleggen, i.p.v. dat hij erop verdient. Door de enorme marktmacht van de zorgverzekeraar kan hij dit niet veranderen.
 
Door het beleid van verzekeraars raken ook groothandels in problemen. Brocacef stopt bijvoorbeeld per 1 november met het leveren van zo’n 1000 artikelen, omdat het financieel niet meer kan. Dit heeft consequenties voor de verkrijgbaarheid van geneesmiddelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.