AP: ‘Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort’

0

Op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt het kabinet met nieuwe regels voor kredietregistratie in Nederland.

Dat is volgens de AP op zichzelf een goede ontwikkeling. De nieuwe regels beschermen de rechten van betrokkenen echter nog onvoldoende. Het gaat hierbij om financiële informatie van miljoenen mensen. Daarvoor waarschuwt de AP na toetsing van het voorstel voor de Wet stelsel kredietregistratie. Dit wetsvoorstel moet op een aantal punten duidelijk worden verbeterd, concludeert de AP. Zo moet de BKR privacygevoelige gegevens van mensen niet te lang bewaren.

Gegevens worden onnodig bewaard

Een groot bezwaar van de AP is dat BKR kredietgegevens van mensen onnodig mag bewaren. Volgens het wetsvoorstel mag BKR gegevens standaard bewaren tot drie jaar nadat iemands kredietovereenkomst (zoals een lening bij de bank) is afgelopen. Dit is weliswaar korter dan de vijf jaar die nu in de praktijk geldt, maar nog steeds te lang. “Het uitgangspunt moet zijn dat BKR gegevens helemaal niet bewaart na afloop van een kredietovereenkomst, tenzij er een aantoonbare, in de wet omschreven noodzaak is om dat wel te doen. Bijvoorbeeld als iemand een serieuze betalingsachterstand opbouwde tijdens een grote lening, bijvoorbeeld voor een huis of een nieuwe auto”, aldus Katja Mur, bestuurslid AP: “Het doel van kredietregistratie is om te voorkomen dat mensen te veel krediet opnemen en in de schulden raken. Lost iemand een krediet af zonder dat er ernstige afbetalingsproblemen ontstaan, dan is er dus geen noodzaak om gegevens nog te blijven bewaren. Je moet verder kunnen met een schone lei.”

Privacywet AVG

De privacywet AVG verbiedt het om meer gegevens te verzamelen en te bewaren dan nodig. “Hoe minder gegevens er bewaard worden, en hoe korter, hoe minder er bovendien fout kan gaan. Bijvoorbeeld dat iemand een lening misloopt omdat er verouderde kredietinformatie over diegene was opgeslagen”, aldus Mur. “Mensen hebben het recht om aan organisaties te vragen om hun gegevens te verwijderen uit bestanden. Omdat het belangrijk is dat mensen zelf regie houden over hun gegevens. Bij BKR dreigt het door het wetsvoorstel juist moeilijker te worden voor mensen om een verzoek tot verwijdering van informatie in te dienen. Als jij bezwaar hebt tegen een BKR-registratie over jou, dan moet je met je bezwaar rechtstreeks terecht kunnen bij BKR. Dat recht heb je. Dat moet duidelijker worden geregeld in het wetsvoorstel.”

Wat geldt er als ‘krediet’?

Mur: “Bovendien moet het wetsvoorstel beter duidelijk maken wat voor soort financiële overeenkomsten straks geregistreerd kunnen worden bij BKR, en vanaf welk bedrag. De nieuwe wet sluit niet uit dat straks bijvoorbeeld ook een abonnement op een streamingdienst voor tv al gaat gelden als een krediet dat wordt geregistreerd bij BKR. Het wetsvoorstel moet duidelijk maken wat er wel en niet onder de kredietregistratie valt. We praten hier over financiële gegevens van miljoenen mensen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.