‘AOW-gat in woonlastenverzekering’

0

Een woonlastenverzekering die voor 2015 is afgesloten, dekt de risico’s meestal maar tot 65 jaar. Daarmee sluit de einddatum niet aan bij de steeds hogere AOW-leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

“De AOW-leeftijd loopt momenteel gestaag op tot 67 en komt in de toekomst waarschijnlijk boven de 71 jaar uit. Langer moeten doorwerken betekent dus het voortijdig wegvallen van de woonlastenverzekering”, concludeert VEH.

De vereniging vindt dat verzekeraars actief hun nietsvermoedende verzekerden moeten informeren over het ontstane gat en met oplossingen moeten komen om dit te dichten. “Nieuwe polissen moeten, zoals ING nu doet, automatisch en flexibel een AOW-leeftijd verhoging door de overheid volgen.”

Volgens VEH stellen de meeste verzekeraars zich gemakzuchtig op door alleen voor nieuwe verzekeringen de einddatum op 67 jaar stellen. “Ook houders van zo’n nieuwe polis zullen in de toekomst waarschijnlijk een aantal jaren onverzekerd blijken te zijn. Verzekeraars moeten hun polishouders proactief informeren over de gevolgen van het opschuiven van de AOW-leeftijd en een voorstel doen om het gat te dichten.”

Voor de beperkte groep mensen die al uitgekeerd krijgt uit de woonlastenverzekering en voor wie de uitkering op 65- jarige leeftijd dreigt te stoppen moet een regeling komen, vindt de vereniging.

Nieuwe gezondheidstoets

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat verzekerden alleen de eindleeftijd van hun verzekering kunnen verhogen als zij weer een nieuwe verzekering afsluiten. Hierbij wordt opnieuw de gezondheid beoordeeld. “Als die inmiddels verslechterd is, heeft dat grote gevolgen voor de premie en de verzekerbaarheid. Bij Cardif is verlenging zelfs alleen mogelijk als ook een nieuwe woning wordt gekocht.”

Ook in aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die werkgevers voor hun werknemers sluiten staat misschien nog een onjuiste pensioenleeftijd. Een soortgelijke problematiek speelt bij losse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.