Aon: ‘Verdubbeling aantal cyberverzekeringen’

0

Nederlandse organisaties sloten in 2018 massaal een cyberverzekering af. Risico- en verzekeringsadviseur Aon zag het aantal cyberverzekeringen in een jaar tijd meer dan verdubbelen.

Maarten van Wieren, managing director van Aon’s Cyber Solutions Group: “Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het potentieel financieel verlies als gevolg van een cyberaanval. Waar grote aanvallen in 2017 een wake-up call waren, werd dit jaar pas echt de gevolgschade zicht- en tastbaar.”

Sluitstuk

Het is volgens Aon een goede zaak dat het cyberrisico steeds meer wordt gezien als een integraal ondernemingsrisico. “Alleen verzekeren is echter niet genoeg. Wij zien het als het sluitstuk van een gezonde bedrijfsvoering”, aldus Van Wieren. “Een van de voordelen van een cyberverzekering is ‘incident response’, eerste hulp en ondersteuning bij het vermoeden van een cyberincident, maar dat is pas echt effectief als je dat aan de voorkant goed inregelt en voorbereidt.”

Feestdagen

Cybercriminelen gebruiken steeds meer geavanceerde technieken, maar zijn ook liever lui dan moe. Van Wieren: “Zolang de basishygiëne op het gebied van cyber bij veel bedrijven niet op orde is, zal dat ook niet snel veranderen. De periode rond de feestdagen is een populair moment voor cybercriminelen om toe te slaan. Vaak zijn mensen rond die periode wat minder oplettend, werk en dus apparatuur wordt meer naar huis genomen en systemen worden eerder met persoonlijke accounts en devices benaderd. En als cybercriminelen in die periode dan beethebben, dan kunnen zij vaak een langere periode ongestoord hun gang gaan. Extra waakzaamheid is daarom geen overbodige luxe.”

AVG

Ook de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) droeg bij aan de algemene bewustwording rondom het thema cyber. Van Wieren: “Komend jaar wordt duidelijk hoe de Nederlandse toezichthouder concreet invulling geeft aan de Europese privacywet. De internationale toezichthouders zijn in 2018 warmgedraaid en in 2019 zal blijken hoe ze met de eerste grote zaken omgaan. Het blijft dus nog even afwachten welk voorbeeld zij gaan stellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.