Aon: ‘Risico’s van terreur nemen toe’

0

Hoewel Europa nog altijd de veiligste regio ter wereld is, had het in 2015 de meeste terreurslachtoffers in bijna tien jaar tijd. Ook wereldwijd bezien nam het risico op terreur en politiek geweld voor het eerst sinds 2013 per saldo toe: 18 landen werden onveiliger, in 13 landen verbeterde de situatie. De toegenomen dreiging komt vooral door activiteiten van Islamitische Staat (IS). Het risiconiveau voor Nederland bleef gelijk aan vorig jaar: laag.

Dat blijkt uit de Terrorism & Political Violence Map van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon, in samenwerking met The Risk Advisory Group. Daarmee brengt Aon de wereldwijde risico’s van terrorisme en politiek geweld voor organisaties in kaart. Elk land krijgt een score van verwaarloosbaar, laag, middelhoog, hoog of ernstig voor de risico’s op het gebied van terrorisme, civiele onlusten (zoals stakingen, rellen en civiele onrust) en conflicten (zoals opstand en oorlog). De drie variabelen samen bepalen de totale score voor een land.

Meer schietpartijen

Armand Hoftijzer, Deputy Chief Broking Officer bij Aon Nederland:  “Een opvallende ontwikkeling op de kaart van dit jaar is dat de aanpak van terroristen lijkt te verschuiven. Voor het eerst sinds de start van de Terrorism & Political Violence Map in 2007 vonden in het Westen afgelopen jaar meer schietpartijen dan bomaanslagen plaats. Dat wijst erop dat terreur zich steeds meer richt op het maken van zo veel mogelijk burgerslachtoffers. Van alle terreuraanslagen die sinds januari 2015 in het Westen plaatsvonden, was bijna een derde (31%) op burgerdoelen gericht.”

Terrorismeverzekeringen

De verschuiving is volgens Aon ook deels de verklaring voor het feit dat de recente aanslagen in Europa geen directe impact hebben op de premies voor verzekeringen tegen terreurschade. Die daalden de afgelopen twee jaar gemiddeld met 20%. “Terrorismeverzekeringen dekken vooral materiële schade en omzetverlies als gevolg van materiële schade”, zegt Hoftijzer.

Hij signaleert een toenemende vraag naar dekking voor omzetverlies als gevolg van terreur, ook als er geen sprake is van materiële schade. “Een hotel in Parijs dat zijn omzet ziet teruglopen omdat er minder toeristen de stad bezoeken, kan geen aanspraak maken op een klassieke terrorismeverzekering. Nieuwe verzekeringsoplossingen om dat omzetverlies te dekken, zijn sinds kort beschikbaar.”

Hoftijzer adviseert organisaties daarnaast hun risico’s goed in kaart te brengen. “Bereid bijvoorbeeld uitwijkmogelijkheden voor en zorg dat je voor belangrijke leveranciers een back-up hebt voor het geval er iets mis gaat. Dat voorkomt dat je bedrijf dagenlang stil valt in geval van calamiteiten.”

Minder veilig

Wereldwijd werd de situatie per saldo minder veilig afgelopen jaar. De dreiging van terrorisme en politiek geweld nam toe in Angola, België, Bosnië en Herzegovina, Burundi, Ghana, Guyana, Moldavië, Mongolië, Marokko, Nepal, Qatar, Zuid-Afrika, Zweden, Tunesië, Turkmenistan, Oezbekistan, Zambia en Zimbabwe.

Hoftijzer: “De voornaamste oorzaak van de toegenomen dreiging wereldwijd is de aanhoudende activiteit van IS. In het westen liet IS zich in 2015 en begin 2016 gelden met bloedige aanslagen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Turkije en België. Ook extreemrechts activisme en publieke onrust als gevolg van de Europese migratiecrisis en de groeiende invloed van extreme politieke partijen dragen bij aan het wereldwijd groeiende risico op terreur en politiek geweld.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.