Aon: ‘Pensioenkortingen lijken onvermijdelijk’

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in februari met drie procentpunt gedaald, van 97 naar 94%. Aanhoudende verliezen op aandelen, onroerend goed en de verder dalende rente zetten de financiële positie van pensioenfondsen extra onder druk.

De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en die leidend is voor kortingen of indexatie, daalde naar 102%. Door de verdere daling van de beleidsdekkingsgraad, is er sprake van een dekkingstekort. Daarmee worden pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario. Deze cijfers blijken uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Dekkingstekort

Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt: “Van een dekkingstekort is sprake bij een beleidsdekkingsgraad lager dan circa 104,3%. Die beleidsdekkingsgraad wordt berekend als een voortschrijdend gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over twaalf maanden. Door de gedaalde actuele dekkingsgraad zal de beleidsdekkingsgraad op termijn dus waarschijnlijk verder dalen.”

Een dekkingstekort heeft mogelijke pensioenkortingen tot gevolg. Driessen: “De eerste fondsen hebben nu al aangekondigd dat kortingen in 2017 niet uitgesloten zijn. Omdat de positie aan het eind van het jaar bepalend is, heeft deze verslechtering voor de meeste fondsen pas in 2017 effect. Impact op de pensioenuitkeringen is er op dit moment nog nauwelijks.”

Onvermijdelijk

“Als de omstandigheden ongewijzigd blijven en de dekkingsgraad eind 2016 op het huidige niveau staat, dan is het onvermijdelijk dat een aantal fondsen moet korten,” zegt Driessen. “Wij verwachten dat fondsen zich de komende periode zullen uitspreken over mogelijke kortingen vanaf 2017.”

De rente daalde verder in februari. Oorzaken zijn een daling van de verwachte inflatie, die weer wordt veroorzaakt door dalende olieprijzen en angst voor achterblijvende groei in China. De rente op de lange termijn daalde in februari met ongeveer 27 basispunten, waardoor de verplichtingen per saldo met 4,5% stegen.

Als gevolg van de gedaalde rente voor de langere looptijden, stegen de (langlopende) vastrentende waarden. De obligatieportefeuille steeg met 5,4%. Op de wereldwijde aandelenmarkten trad in februari een verlies op van ruim 1%. Ook vastgoed deed het in februari niet goed; de vastgoedportefeuille daalde met ongeveer 6%. De waarde van de totale beleggingsportefeuille steeg in februari met ongeveer 1,9%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.