Aon: ‘Korting pensioenen voor miljoenen’

0

De pensioenen van miljoenen Nederlanders moet volgend jaar worden gekort, zo verwacht Aon Hewitt. De beleidsdekkingsgraad bleef in juli constant op 99%, onder het vereiste niveau.

De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen bleef in juli constant op 97%, zo blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. De beleidsdekkingsgraad, die is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is leidend voor kortingen of indexatie. Er is sprake van een dekkingstekort als de beleidsdekkingsgraad lager is dan circa 104,3%. Aon verwacht de komende tijd alleen maar een verdere daling van de beleidsdekkingsgraad, die nu op 99% zit.

Dalende rente

“In de tweede helft van het jaar zal een aanzienlijk herstel van de dekkingsgraden moeten optreden om kortingen te voorkomen”, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management. “Als de economische omstandigheden niet veranderen, zullen veel pensioenen gekort moeten worden. Het gaat hierbij in potentie om de pensioenen van 6,5 miljoen Nederlanders.”

Onder meer de verder dalende rente zet de financiële positie van de pensioenfondsen onder druk. De rente voor lange looptijden daalde in juli met ongeveer 15 basispunten en bereikte een historisch laag niveau van 0,73%. De verplichtingen stegen met bijna 3%. Het effectieve rendement op bedrijfsobligaties met een relatief goede kredietwaardigheid daalde tot ruim onder de 1%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.