Aon: ‘Communicatie cruciaal voor nieuw pensioenstelsel’

0

Communicatie is van cruciaal belang in de overgang naar en uitvoering van een nieuw pensioenstelsel. Omdat veel pensioendeelnemers nu al moeite hebben met het begrijpen van de inhoud van hun regeling en de financiële gevolgen daarvan, is het essentieel dat het complexere nieuwe stelsel door zowel overheid, werkgever als pensioenuitvoerder helder wordt uitgelegd. Niet alleen met massacommunicatie, maar zeker ook op individuele basis.

Dat bepleit pensioenverzekeraar Aon bij monde van Corine Reedijk, senior ALM-consultant bij Aon. vandaag in de Commissie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) van de Tweede Kamer.

Pensioenbewustzijn

Reedijk: “Het is geen verrassing dat veel mensen nog steeds te weinig kennis hebben van hun pensioen(vooruitzichten). Aon onderzocht begin 2020 hoe het met het pensioenbewustzijn van werkende Nederlanders gesteld was. Ruim de helft (52%) voelde zich niet goed of matig voorbereid op het pensioen. Onder de lage inkomens (2.000 euro per maand) was dit zelfs 89%. Voor het nieuwe stelsel schuilt hierin een groot gevaar, aangezien dit voor deelnemers betekent dat zij keuzes moeten maken met betrekking tot materie die ze toch al lastig kunnen overzien. Ook worden de risico’s per deelnemer groter.”

Elementen uit het nieuwe stelsel die volgens de verzekeraar voor onduidelijkheid kunnen zorgen, zijn:

  • Het toegerekend resultaat, vastgesteld op geboortejaarniveau
  • De bijdrage aan of vanuit de solidariteitsreserve
  • De bijdrage aan of vanuit het micro- en macro-langlevensrisico

Lees hier de position paper van Aon over dit thema

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.