Anticiperen op Kassa ORV-uitzending

0

Het consumentenprogramma Kassa biedt consumenten met een overlijdensrisicoverzekering morgen de mogelijkheid om tijdens de uitzending deze ORV te laten controleren door een deskundige. Die zal bekijken of overstappen naar een goedkopere variant zin heeft. Ook komt de verleende nazorg door adviseurs aan bod in de uitzending.

Met Nationale Hypotheekbond anticiperen op de te verwachten publiciteit na de uitzending van Kassa aanstaande zaterdag

Hiervoor deed Kassa eerder een oproep aan consumenten gedaan om de speciale enquête in te vullen. Consumenten met een overlijdensrisicoverzekering wordt hierin specifiek gevraagd of hun adviseur ooit pro-actief heeft gewezen op de bespaarmogelijkheden. En zo ja, of de adviseur een concreet voorstel heeft gedaan om de premie te verlagen, of dat de adviseur zich heeft beperkt tot het geven van algemene bespaarinformatie.

Kifid ORV-uitspraak

De uitzending van Kassa houdt direct verband met een uitspraak deze zomer door de Geschillencommissie van Kifid. Een consument die bij het eigenhandig omzetten van zijn ORV in mei 2017 constateert dat hij een aanzienlijk lagere maandpremie gaat betalen, krijgt dankzij deze uitspraak ruim 3.200 euro te veel betaalde premie terug. De adviseur dient dit bedrag aan hem te vergoeden. De financieel adviseur is volgens de Geschillencommissie tekort geschoten in zijn zorgplicht. Hij had de consument gedurende de looptijd van de hypotheek moeten wijzen op de ontwikkeling in de markt van steeds lagere premies voor de ORV. De consument had dan al veel eerder dan in mei 2017 zijn overlijdensrisicoverzekering voortgezet tegen een lagere premie, zo valt te lezen in de uitspraak.

Terugwerkende kracht

Kassa verwacht dat met name de polissen die zijn afgesloten tussen 2000 en 2013 de grootste besparing opleveren. “Dankzij de uitspraak van het KiFiD kun je mogelijk zelfs met terugwerkende kracht teveel betaalde premie terug krijgen”, voert Kassa aan om mensen te bewegen met hun ORV in de uitzending te komen.

Nationale Hypotheekbond

Nationale Hypotheekbond heeft een tool ontwikkeld waarmee adviseurs binnen enkele uren van elke overlijdensrisicoverzekering die zij in portefeuille in beheer hebben, kunnen zien welke van alle in Nederland actief zijnde verzekeraars de laagste premies bieden; welke besparing – gelet op de resterende looptijd van de verzekering – voor de consument te behalen is over de volle looptijd van de betreffende verzekering en tot slot hoe per klant een ‘ingevulde’ modelbrief van het eigen kantoor kan worden aangemaakt waarin de klant op deze mogelijkheid wordt gewezen en geadviseerd wordt contact op te nemen om verder advies van het kantoor te krijgen.

Webtool ORV-slapers

Een speciale webtool voor het activeren van ‘ORV-slapers’ kunnen adviseurs op hun website en social media kanalen plaatsen. Hiermee kunnen klanten zelf berekenen hoeveel zij kunnen besparen op de premie. Volgens Nationale Hypotheekbond kunnen adviseurs met deze tool snel anticiperen op de te verwachten publiciteit na de uitzending van Kassa aanstaande zaterdag.

Lees ook gratis het artikel over de Kassa-uitzending in de nieuwe e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.