Animo voor keuzevrijheid pensioen is beperkt

0

De gewenste keuzevrijheid in pensioen is veel minder groot dan ruwe peilingen aangeven. Hoeveel keuzevrijheid aan pensioendeelnemers geboden moeten worden, speelt een belangrijke rol in debatten over vernieuwing van het pensioenstelsel.

Dat concludeert Netspar uit onderzoek onder circa 700 werknemers. “Het blijkt dat slechts een kleine minderheid van werknemers hecht aan keuzevrijheid. De meerderheid heeft liever dat de pensioenuitvoerder keuzes voor hen maakt. Keuzes afstemmen op specifieke karakteristieken van groepen (maatwerk) kan daarbij interessant zijn. Hoeveel pensioen er al opgebouwd is en huisbezit bijvoorbeeld, zijn volgens het kabinet belangrijke indicatoren voor de bepaling van de gewenste hoogte van de premie.”

Maatwerk

“Mensen zouden over verschillende aspecten keuzevrijheid kunnen krijgen, zoals de hoogte van de pensioenpremie, het opnemen van kapitaal, de pensioenuitvoerder en het beleggingsbeleid”, zeggen de onderzoekers. “Ongeveer 15% van de werknemers wil keuzevrijheid in de pensioeninleg. Anderen laten deze keuze liever aan de pensioenuitvoerder. Bij voortijdige opname van pensioenvermogen wil 16% keuzevrijheid, in het pensioenfonds 26%, in het pensioenpakket 14% en in het beleggingsbeleid 18%. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor het ontwerp van een nieuw pensioencontract. Maatwerk blijkt belangrijker dan keuzevrijheid.”

De meeste werknemers hebben volgens Netspar geen moeite met het uitbesteden van alle pensioenzaken aan een pensioenuitvoerder, of met standaardkeuzes die leidend zijn. De studie laat zien dat de beperkte groep werknemers die keuze wil, weinig vertrouwen heeft in zijn pensioenfonds of minder solidair is met andere deelnemers.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.