Seniorenbond ANBO wil dat hypotheekverstrekkers en financiers samen met De Nederlandse Bank gaan nadenken over een tussenoplossing voor senioren die in de problemen komen bij het aanpassen van de huidige of afsluiten van een nieuwe hypotheek. Zo zouden meer gemeenten de blijverslening moeten aanbieden.
Op dit moment zijn de mogelijkheden om de woning te verbouwen of een nieuwe woning te kopen of te huren voor huizenbezitters zeer beperkt, zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. ANBO maakt zich al langer zorgen over de mogelijkheden voor met name gepensioneerden om een woning te kopen of hun huidige woning te verbouwen, wanneer hun grootste vermogen de overwaarde is “Die overwaarde kan niet liquide gemaakt worden voor aanpassingen en is slechts in beperkte mate een onderpand voor een nieuwe hypotheek. Er zijn omkeerhypotheken, waarbij de woning dient als onderpand voor een lening, maar de rentelasten zijn dermate hoog dat het opgebouwde vermogen snel ‘opgegeten’ wordt.
Verhuizen kan, maar vaak alleen als de overwaarde op de vorige woning zó hoog is dat er slechts een heel kleine hypotheek nodig is in vergelijking tot de waarde van de woning. Ook dit kan maar tot een bepaalde leeftijd en sowieso niet na 75. Huren is ook een optie, maar door de verkoop van de woning is er vaak in ieder geval enige overwaarde . Dat is vermogen en zorgt ervoor dat mensen in de private huursector terecht komen, waardoor hun woonlasten in één keer veel hoger worden dan in de koopwoning het geval was. Bovendien zijn de oplossingen zeer beperkt als er een aangepaste woning nodig is.”
Blijverslening
ANBO wil nu snel een oplossing die niet leidt tot grote persoonlijke risico’s, maar wel op weg helpt. Veel meer gemeenten zouden bijvoorbeeld de blijverslening kunnen inzetten. “Een grote verbouwing kan niet uit de Wmo gefinancierd worden, maar in sommige gemeenten wel door inzet van de blijverslening. Deze lening tegen gunstige voorwaarden is beschikbaar om door elke gemeente aangeboden te worden, maar slechts weinig burgers kunnen er nu van profiteren. Ik snap werkelijk niet waarom gemeenten hun verantwoordelijkheid niet wat massaler nemen, en een blijverslening aanbieden. Mensen kunnen echt vast zitten in hun woning”, aldus Den Haan.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.