Amsterdamse taxi’s crashen bij Vereende

0

Het marktaandeel van de Vereende in de taxibranche is opgelopen van minder dan 1% in 2017 naar ongeveer 17% eind 2019. Maar ook de vangnetverzekeraar kampt met de stijgende schadelast van taxi’s, met name in Amsterdam. De helft van alle gemelde taxi-ongevallen in 2019 vond daar plaats.

De Vereende wil zich vanuit haar rol als vangnetverzekeraar inzetten om deze risico’s te verbeteren zodat de reguliere markt deze risico weer wil verzekeren. Onder andere door de hoge schadefrequentie en -last van taxi’s zijn veel verzekeraars de afgelopen jaren gestopt met het verzekeren van taxi’s. De Vereende: “Uit een analyse van de SWOV tot 2018 blijkt dat er van 2015 tot en met 2018 een stijgende lijn is het aantal taxi-ongevallen met letselongevallen. Het aantal slachtoffers in niet-taxi ongevallen is daarentegen juist gedaald.”

Gebruik dashcams

De Vereende is nu samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) een traject gestart om te kijken hoe de schades in de taxibranche verminderd kunnen worden. Hiervoor heeft de Vereende gesproken met diverse marktpartijen, taxicentrales en assurantieadviseurs met veel taxiondernemingen als klanten. Deze onderschrijven de noodzaak om het aantal schades te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Uit deze gesprekken kwam ook naar voren dat het gebruik van dashcams een positief effect heeft op het aantal schades en het rijgedrag. Daarom roept de Vereende alle eigenaars van taxi’s op om goede dashcams in de taxi’s te plaatsen en te gebruiken. Wanneer er beelden van voor én achter beschikbaar zijn, is bij een schade waar de taxichauffeur geen schuld heeft, de kans groter dat zijn of haar onschuld aangetoond kan worden.

Jaarcijfers

De Vereende heeft over 2019 een positief resultaat uit gewone bedrijfsvoering voor belasting behaald van 0,9 miljoen euro, blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag. Het premievolume van de verzekeringsportefeuille nam mede dankzij de groei van het aantal taxiverzekeringen met 27% toe tot 45,5 miljoen euro. Het solvabiliteitspercentage van de Vereende is na 2 jaar weer nipt boven de interne norm van 150% uitgekomen, namelijk op 151%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.