Amersfoortse AOV voor zware beroepen

0

De Amersfoortse introduceert voor ondernemers met een zwaar beroep de Langer mee AOV. Onder de voorwaarde dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor duurzame inzetbaarheid, kan een ondernemer zich met dit product tot aan de AOW verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Met De Langer mee AOV wil de verzekeraar ondernemers met een zwaar beroep een betaalbare oplossing bieden voor de problemen die ontstaan door de steeds hoger wordende AOW-leeftijd. “Ondernemers met een zwaar beroep redden het vaak niet om door te werken tot hun 67ste, waardoor er een inkomensgat ontstaat tussen het moment waarop ze moeten stoppen met werken en de AOW-leeftijd. Collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor werknemers dekken dit risico, maar veel individuele AOV’s voor ondernemers met een zwaar beroep niet”, aldus de verzekeraar in een toelichting.

Preventie

De Langer mee AOV zet actief in op preventie van arbeidsongeschiktheid voor de ondernemer. Vanaf de ingangsdatum van de verzekering heeft de ondernemer minimaal iedere drie jaar een gesprek met een arbeidsdeskundige van De Amersfoortse. Hierin wordt besproken hoe het met de ondernemer en zijn bedrijf gaat. Doel hiervan is om tijdig dreigende arbeidsongeschiktheid te herkennen en dit te voorkomen. “De arbeidsdeskundige laat de ondernemer nadenken over hoe hij de AOW-leeftijd gezond en werkend kan bereiken. Er wordt gekeken naar de belasting en belastbaarheid van de ondernemer en de ontwikkeling van de onderneming. Als de ondernemer zijn bedrijf op termijn niet meer kan voortzetten, wordt samen met de arbeidsdeskundige gekeken naar wat hij nog wel kan en wil.”

Re-integratie

Als de ondernemer toch (tijdelijk) arbeidsongeschikt wordt, ontvangt hij een uitkering. Deze uitkering wordt langzaam afgebouwd en loopt maximaal vijf jaar door. In deze periode wordt er gezamenlijk gekeken of de ondernemer weer voor zijn eigen inkomen kan zorgen, in zijn eigen beroep, door taakverschuivingen of in een ander (lichter) beroep, eventueel door bij- of omscholing. De keuze om vijf jaar uit te keren past volgens De Amersfoortse bij de verwachting dat iemand veelal binnen die periode re-integreert óf omgeschoold kan worden en daardoor weer in staat is steeds meer te gaan werken. Ook zorgt de aflopende uitkering voor een prikkel om weer aan het werk te gaan in ofwel zijn eigen beroep of een ander beroep. Kan de ondernemer desondanks niet langer het minimumloon verdienen met “algemeen geaccepteerd werk” in Nederland, dan krijgt hij 75% van het verzekerde bedrag tot de AOW-leeftijd.

Innovatief

Frank Romijn, directeur AOV bij a.s.r.: “We spreken de ondernemer aan op zijn eigen verantwoordelijkheid voor zijn duurzame inzetbaarheid. Het is innovatief dat dit gebeurt vanuit een samenwerking tussen de arbeidsdeskundige van De Amersfoortse, de onafhankelijke adviseur en de ondernemer. Alle partijen moeten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het is een andere manier van kijken. Het gaat erom hoe ondernemers duurzame inzetbaarheid concreet maken en in praktijk brengen.”

Doorgaanverzekering

De Langer mee AOV kan gecombineerd worden een Doorgaanverzekering. Dat is een zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie en psychotherapie tegen een gunstige premie. De ondernemers kunnen een beroep doen op de gespecialiseerde afdeling met ‘doorgaanexperts’ van De Amersfoortse voor advies over ziektekosten en arbeidsongeschiktheid.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.