Alsnog gezamenlijke VSV volmachtkanaal

0

De NVGA en het Verbond van Verzekeraars hebben een gezamenlijke Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmacht (VSV) gepubliceerd. Verzekeraars en gevolmachtigden moeten hun individuele overeenkomsten binnen drie maanden toetsen aan deze VSV.

Het Verbond en de NVGA hebben eerder allebei een eigen VSV voor hun leden gepubliceerd omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden over de vraag wanneer een gevolmachtigde de klantdata (verkregen uit de uitbestedingswerkzaamheden) zou mogen gebruiken en/of delen met een andere verzekeraar. In de nieuwe voorbeeldovereenkomst staat onder andere dat de gevolmachtigde de data mag delen en gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe volmachtgevende verzekeraar, als de huidige verzekeraar de samenwerking opzegt.

De verzekeraar krijgt het beheer over de data van de verzekeringen als de gevolmachtigde de samenwerking opzegt. De bemiddelaar kan de klant in dat geval adviseren om zijn verzekering alsnog bij een andere verzekeraar onder te brengen. Verder kan een gevolmachtigde data delen met nieuwe beoogde volmachtgevende verzekeraars als zijn huidige volmachtgever het vaste deel van de volmachtbeloning zodanig verlaagt dat dit als impactvol wordt gezien. De verlaging wordt volgens de nieuwe VSV als impactvol beschouwd als deze meer dan tien procent over een opeenvolgende periode van drie jaar bedraagt.

In de gezamenlijke VSV is eveneens de deelname aan de Stichting Uniforme Inrichting Volmachtketen opgenomen. De nieuwe VSV loopt vanaf nu tot januari 2022. Het Verbond en de NVGA werken ook gezamenlijk aan een nieuwe versie van de Leidraad Sanctiewet, Leidraad Klantbelang Centraal en het Fraudespoorboekje Inkomen

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.