Allrisk-inboedelpolis strenger voor mobieltje

0

Independer onderzocht bij 31 allrisk-inboedelverzekeringen de voorwaarden voor schuldschade bij mobiele telefoons. 13 pakketten geven een volledige dekking, zonder eigen risico. Negen pakketten sluiten de mobiele telefoon uit en acht bieden onder voorwaarden dekking, zoals een eigen risico.

Mensen die hun mobieltje laten vallen en de schade claimen bij hun ‘allrisk-inboedelverzekering’, komen in de vergelijking van Independer vaak van een koude kermis thuis. Guido Rodenburg van Independer: “In onze consumentencontacten merken we regelmatig teleurstelling bij mensen die horen dat de schade aan hun mobiel niet wordt vergoed. In sommige gevallen bood hun polis, op moment van afsluiten, nog wel dekking hiervoor. Maar door aanpassingen in de voorwaarden kan dat veranderen.”

Allrisk pakketten die wel telefoondekking bieden, rekenen volgens Independer steeds vaker een eigen risico bij reparatie. Soms is dit te omzeilen door het toestel te laten repareren bij een aangesloten reparateur. Wordt het toestel voor een snelle reparatie naar de winkel op de hoek gebracht, dan moet men dit deels zelf betalen. De verschillen in dekking zitten overigens uitsluitend in schuldschade. Diefstal of brandschade in het huis van de eigenaar van de telefoon is volgens Independer bij alle inboedelverzekeraars gedekt.

Meest geclaimd product

Verzekeraars zijn de laatste jaren strenger geworden met vergoedingsvoorwaarden voor val- en stootschade aan mobiele telefoons en andere elektronische devices, zoals tablets. Rodenburg: “Kapotte mobiele telefoons behoren inmiddels tot de meest geclaimde producten op de inboedelverzekering. Dat begint verzekeraars veel geld te kosten. Daarnaast is het bijna onmogelijk te controleren of een ongelukje met de telefoon echt in huis is gebeurd, want alleen daar is de inboedelverzekering van toepassing.”

Er zijn al verzekeraars die schade aan elektronica uit het allrisk pakket hebben gehaald en hiervoor een aparte elektronicaverzekering aanbieden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.