Allianz: ‘Aansprakelijkheidsverzekeringen staan onder druk’

0

De risico’s waarmee bedrijven worden geconfronteerd, evenals de daaruit voortvloeiende verliezen en claims, zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Denk aan stijgende proceskosten en rechtszaken, ingrijpende terugroepacties, politiek geweld en milieuproblemen, om er maar een paar te noemen. Dat schrijft Allianz Commercial in een rapport over aansprakelijkheidsverzekeringen. Experts op het gebied van aansprakelijkheidsclaims benadrukken vijf verliestrends die we in de toekomst in de gaten moeten houden, gezien de mogelijke impact ervan op risicomanagers en hun organisaties, makelaarspartners en verzekeraars.

1. De toename van het aantal uitspraken over nucleaire zaken

Amerikaanse jury’s hebben de afgelopen jaren een recordaantal supersized vonnissen tegen bedrijven uitgesproken. Het aantal nucleaire vonnissen tegen bedrijven is sinds 2020 bijna verdrievoudigd, terwijl de mediane waarde van het vonnis meer dan verdubbeld is. De groei in het aantal en de omvang van deze vonnissen is te danken aan meerdere factoren, waaronder het groeiende wantrouwen in bedrijven, de erosie van de hervorming van het aansprakelijkheidsrecht, veranderingen in de demografie van de jurypool en de normalisatie van dergelijke vonnissen.

2. Farmaceutische class actions worden complexer en volatieler

Procesvoering in de farmaceutische, chemische en voedingsproductensector blijft groeien, met toenemende omvang en volatiliteit van toekenningen en schikkingen. Productaansprakelijkheidsclaims in de farmaceutische sector zijn doorgaans kostbaar en complex, met meerdere partijen, hogere verdedigingskosten en hogere toekenningen.

3. PFAS-rechtszaken nemen toe

PFAS zijn een klasse synthetische chemicaliën die sinds de jaren ’40 op grote schaal worden gebruikt in industriële en consumentenproducten, zoals voedselverpakkingen, cosmetica, huishoudelijke artikelen en zelfs blusschuim. Vanwege hun resistentie tegen afbraak worden PFAS ook wel ‘forever chemicals;  genoemd. De laatste jaren zijn ze onderwerp van steeds meer rechtszaken. Dit is grotendeels gericht op drie hoofdgebieden: milieuvervuiling; water- en afvalbehandeling/-verontreiniging; en persoonlijk letsel, zoals mensen die direct met PFAS-producten werken, zoals brandweerlieden. Hoewel de rechtszaken zich tot nu toe hebben geconcentreerd op de VS – schikkingen voor milieuvervuiling-gerelateerde PFAS bedragen al dubbele cijfers van miljarden dollars – zijn er ook elders zaken geweest, bijvoorbeeld in Europa. De omvang van toekomstige rechtszaken is onzeker, hoewel verdere regelgevende maatregelen een rol kunnen spelen bij het vormgeven hiervan.

4. Europese collectieve acties zullen toenemen

Sociale inflatie is voornamelijk een Amerikaans fenomeen, maar stappen om de toegang tot justitie in Europa te vergroten, kunnen in de toekomst leiden tot een toename van incassoacties. Collectieve acties worden in sommige Europese landen al gangbaarder, aangezien consumentengroepen gebruikmaken van collectieve verhaalkaders en wetswijzigingen om bedrijven te straffen en herstelwerkzaamheden te financieren. Consumentenbeschermingsinstanties hebben al claims ingediend op gebieden als waterkwaliteit en farmacie.

5. Het ‘Wilde Westen’ van het ‘roborecht’

In de juridische sector wordt steeds vaker gebruikgemaakt van kunstmatige intelligentie (AI) ter ondersteuning van rechtszaken, ondanks het gebrek aan consistente regelgeving of duidelijke richtlijnen. AI zou ook van invloed kunnen zijn op het volume van toekomstige collectieve rechtszaken, aangezien advocaten en procesfinanciers AI kunnen gebruiken om potentiële mogelijkheden voor rechtszaken te identificeren, collectieve rechtszaken op de markt te brengen en zaken efficiënter en goedkoper te voeren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.