Alles wat digitaal kan, wordt digitaal

0

Automatisering werkt zich volgens software-aanbieders snel omhoog in het adviesproces. Zij zijn daarin wat stelliger dan financieel planners, die in met name de advies-en nazorgfase het persoonlijk contact willen behouden. Dit blijkt uit een onderzoek door de Federatie Financieel Planners (FFP).

Fintech is in de optiek van FFP een van de belangrijkste drivers van verandering. Ter voorbereiding op het FFP Congres op 4 oktober in Nieuwegein sprak de beroepsorganisatie met softwareaanbieders, financieel planners en fintech-verantwoordelijken bij financiële instellingen. Deze partijen komen aan het woord in de FFP-special Fintech/FPtech.

Olivier Guillaumond is Global Head of Fintechs bij ING. Volgens hem stelt technologie de mens in staat klanten nog beter te bedienen. Dat geldt ook voor het adviestraject van de financieel planner. Natuurlijk zullen onderdelen ervan worden geautomatiseerd, maar de kern ‘het persoonlijk advies’, wat de grootste toegevoegde waarde is van een planner, blijft mensenwerk. Hij/zij zal zich qua verdienmodel echter meer moeten gaan richten op complexere vormen van (product)advisering en klanten, in de wetenschap dat de ‘doorsnee’ klanten/producten via geautomatiseerde oplossingen zullen worden geserviced.”

Toegankelijker en laagdrempeliger

Consumenten maken voor financiële zaken in toenemende mate gebruik van fintech-tools. Via digitale apps en tools krijgen ze snel en efficiënt inzicht in hun huidige en toekomstige financiële positie. Dat zorgt er volgens FFP voor dat financiële planning toegankelijker en laagdrempeliger wordt voor grotere groepen consumenten. De software-aanbieders verwachten dat ook ‘advies’ en ‘nazorg’ als onderdelen van het adviesproces van de financieel planner in de toekomst deels geautomatiseerd zullen verlopen.

In het Fintech/FPtech-katern wijzen fintech-verantwoordelijken van ING, Rabobank en PGGM op de snelle groei van virtuele assistenten, zoals Google Assistent, Amazon’s Alexa en andere apps. Voor financieel planners is het van belang om hierop aan te sluiten, zegt FFP.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.