Alle hypotheekrentes stijgen fors

0

De rentes voor hypotheken zijn in de maand februari fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De gemiddelde rente voor een annuïteitenhypotheek met NHG en een rentevaste periode van 20 jaar steeg bijvoorbeeld van 1,54 naar 2,02% in februari. Dat is omgerekend een stijging van bijna 32%.

“Vrijwel alle hypotheekrentetarieven van alle hypotheekverstrekkers zijn de afgelopen maand wel één of meerdere keren verhoogd”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Bij kortere rentevaste periodes waren de stijgingen zelfs nog groter. De gemiddelde rente bij een rentevaste periode van 5 jaar steeg het hardst. Dit rentetarief ging van 1,04 naar 1,53%. Een relatieve stijging van ongeveer 47%. Niet alleen de grootbanken, maar ook de hypotheekverstrekkers die vaak de laagste hypotheekrente bieden, verhoogden hun rentes in februari. Zo ging de laagste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met NHG bij een rentevaste periode van 5 jaar in februari van 0,78 naar 1,16%. Voor 20 jaar vast steeg de laagste rente van 1,24 naar 1,79%. De stijgende hypotheekrentes worden vooral veroorzaakt door de stijgende kapitaalmarktrentes. Banken baseren hun hypotheekrentes op die kapitaalmarkrentes. Voor de hypotheekrentes kijken banken vooral naar de rentes op staatsleningen. Die rentes zijn de afgelopen tijd flink gestegen en daar reageren de hypotheekverstrekkers nu dus op met hun hypotheekrentes.”

Hoge inflatie en oorlog in Oekraïne

“Dat de kapitaalmarktrentes hoog zijn, komt door de hoge inflatie”, zegt Bulthuis. “Beleggers zien inflatie als een risico dat het geld dat ze uitlenen tegen de tijd dat ze het terugkrijgen minder waard is. In ruil daarvoor willen ze een hogere rente. Daarnaast gooit de oorlog in Oekraïne extra olie op het vuur. Naast de onrust op de financiële markten, zien we nu al dat de oorlog en de sancties tegen Rusland de inflatie verder doen stijgen.”

Verdere stijging verwacht

Bulthuis verwacht dat de hypotheekrentes de komende tijd verder stijgen. “De hoge inflatie houdt voorlopig nog wel even aan. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoelang de oorlog in Oekraïne duurt, maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat dit snel voorbij is. Hierdoor zullen de kapitaalmarktrentes en dus ook de hypotheekrentes de komende tijd nog verder stijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.