Alle documenten BSN vrij maken

0

Sinds de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) duidelijkheid heeft verschaft rondom de verwerking van het burgerservicenummer (BSN), passen steeds meer geldverstrekkers hun beleid hierop aan. In de praktijk komt dit erop neer dat op alle (digitale) documenten het BSN onleesbaar moet worden gemaakt.

Afgelopen zomer publiceerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de eigen website een ‘vragen-antwoorden’ rubriek waarin het aangeeft dat geldverstrekkers in de offertefase niet om een BSN mogen vragen. Die mag op grond van de privacywetgeving pas worden verstrekt aan de geldverstrekker ‘als de hypotheek definitief akkoord is’. Dus zolang het aanbod in de offerte nog niet door de nieuwe klant is geaccepteerd, mag de kredietverstrekker het BSN van die mogelijk toekomstige klant in geen enkel geval verwerken. Zelfs niet als die daarvoor toestemming geeft.

De Hypotheekshop voorziet de nodige problemen nu het BSN pas na het finale akkoord van de financier mag worden verstrekt. “Geldverstrekkers hebben het BSN nodig om jaarlijks opgave aan de Belastingdienst te kunnen doen van de lopende hypotheken (renseignering). Voortaan dient de consument zijn BSN pas op de definitieve offerte in te vullen, zodat de hypotheekstukken naar de notaris kunnen worden gestuurd.”

Doorhalen

Dit betekent volgens De Hypotheekshop in de praktijk dat de consument (of de adviseur) conform de AVG het BSN dient door te halen op alle in te sturen documenten. “Denk daarbij aan paspoort, IB-aangifte, loonstrook, pensioenoverzicht of UWV verzekeringsbericht. Het verbod op het gebruik van BSN kan niet worden doorbroken door toestemming van de consument. Stukken die digitaal beschikbaar zijn, zullen moeten worden uitgeprint (of indien mogelijk digitaal bewerkt) om het BSN door te kunnen halen. Dit zal nodig zijn totdat het BSN niet meer is opgenomen op dergelijke documenten.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.