‘Alle consumenten in woekerpoliszaak Allianz zijn uitbetaald’

0

Alle consumenten met een woekerpolis van Allianz die zich hebben aangesloten bij de claimactie van de Consumentenbond, zijn uitbetaald. Meer dan 99% van de consumenten ging akkoord met de schikkingsregeling.

Op 30 maart 2021 werden de Consumentenbond en Allianz het eens over een tegemoetkomingsregeling voor een groep consumenten met woekerpolissen. Het gaat om beleggingsverzekeringen van Allianz en haar rechtsvoorgangers Abbey Leven, FinLife, Royal Nederland Levensverzekering, Universal Leven en Zwolsche Algemeene. De vergoeding bedraagt minimaal 500 euro per polishouder en kan in een enkel geval oplopen tot tienduizenden euro’s.

Voorbeeld volgen

Sandra Molenaar (foto), directeur Consumentenbond: “Wij zijn blij dat de zaak nu definitief is afgesloten en roepen andere verzekeraars op het voorbeeld van Allianz te volgen. Het woekerpolisdossier is ontzettend taai en sleept al jaren, maar langzaam maar zeker krijgen consumenten steeds vaker waar ze recht op hebben. Soms via een gunstige uitspraak van het Kifid en soms via een regeling als deze. Het wordt tijd dat andere verzekeraars die woekerpolissen verkochten, zoals Nationale-Nederlanden en ASR, hun verantwoordelijkheid nemen en ook hun klanten gaan compenseren.”

Woekerwinsten

“Vanaf 1993 verkochten verzekeraars in Nederland 7 miljoen beleggingsverzekeringen met een totale waarde van 100 miljard euro. Bij de verkoop werden prachtige rendementen voorgespiegeld, maar in werkelijkheid ging een groot deel op aan kosten. Intussen maakten verzekeraars en tussenpersonen enorme woekerwinsten. Vandaar de naam woekerpolis”, zegt Molenaar.

52.000 handtekeningen

“Nog steeds zijn verzekeraars niet erg duidelijk over de kosten die ze inhouden op kapitaalverzekeringen. Wij willen dat de politiek ingrijpt en verzekeraars verplicht om alle kosten in beeld te brengen op een duidelijk jaaroverzicht”, zegt Molenaar. “De Consumentenbond startte daarvoor samen met Consumentenclaim, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces een burgerinitiatief. 52.000 consumenten ondertekenden het initiatief, waarmee het onderwerp later dit jaar op de agenda van de Tweede Kamer komt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.