Algehele NHG-verlaging niet zaligmakend

0

Het verdient volgens de Hypotheekshop aanbeveling om starters en consumenten die willen oversluiten tegemoet te komen met een verlaagde NHG-premie. Een algehele verlaging van de NHG-premie waarvoor Vereniging Eigen Huis pleit, is volgens de franchiseketen niet zaligmakend.

De sterke vermogenspositie van Nationale Hypotheek Garantie biedt kansen, stelt de Hypotheekshop in een reactie op de vorige week gepubliceerde kwartaalcijfers. Naast een lagere premie voor starters en oversluiters – vanwege het lage risico dat zij vormen – zou ook gekeken moeten worden naar de mogelijkheden om de maximale koopsom met NHG verder te verhogen. De Hypotheekshop becijferde dat uitgaande van de huidige maximale NHG-koopsom circa 33% van alle huizen en 50% van alle appartementen die via Funda worden aangeboden op basis van de vraagprijs in aanmerking komen voor NHG.

Groene restschuld

Met een verhoging zouden volgens de Hypotheekshop niet alleen meer consumenten kunnen worden beschermd tegen restschulden in verband met niet of beperkt te verzekeren gebeurtenissen als einde relatie, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. “Het risico op een restschuld zal door het vaker meefinancieren van energiebesparende maatregelen (tot 106% van de woningwaarde) de komende jaren ook kunnen toenemen.”

Verzilveren overwaarde

Daarnaast stelt de sterke vermogenspositie NHG in staat een belangrijke rol te spelen bij het verzilveren van de overwaarde door senioren. Een maatschappelijke behoefte waarin de markt volgens de Hypotheekshop nog niet op een adequate wijze heeft kunnen voorzien.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.