‘AI zet de woningtaxatie wereld op zijn kop’

0

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de eerder aangepaste richtlijn vanuit de European Banking Authority (EBA) voor woningtaxaties zorgen voor een flinke disruptie in de wereld van woningtaxaties. Vastgoeddatabedrijf Matrixian voorspelt dat 80% van alle woningtaxaties binnen nu en 5 jaar via een Uber-model zullen plaatsvinden.

De Desktop Taxatie is een taxatievorm waarbij de taxateur op afstand, met behulp van de computer, een datagedreven woningwaarde evalueert en goedkeurt. Deze methode maakt gebruik van AI en een uitgebreide set kenmerken met betrekking tot de woningmarkt. Ten opzichte van traditionele taxaties aan huis biedt de Desktop Taxatie aanzienlijke voordelen, waaronder efficiëntie en kosteneffectiviteit.

Desktop Taxatie

Luke Liplijn (foto), oprichter en CEO van Matrixian: “Steeds meer hypotheekverstrekkers passen de Desktop Taxatie toe en ook de NHG staat deze manier van taxeren op afstand toe. Het kan inmiddels al worden toegepast bij hypotheekaanvragen tot maximaal 90% van de aankoopprijs van een woning. Dit biedt grote voordelen voor de consument, met name in snelheid van het proces en de kosten van de taxatie. Waar een reguliere taxatie al snel meer dan 600 euro kost, zijn de kosten voor een Desktop Taxatie nooit hoger dan 95 euro.”

Populariteit

Liplijn voorspelt dat de populariteit van de Desktop Taxatie zal toenemen en dat deze in de nabije toekomst ook zal worden ingezet bij financieringen van meer dan 90% van de aankoopprijs. “Of het nu gaat om belangenbehartigers van banken, makelaars, taxateurs of consumenten, iedereen heeft een uitgesproken mening over deze ontwikkeling, vaak vanuit zijn eigen achtergrond en belangen. Net als bij elke disruptieve ontwikkeling zal de markt een nieuw evenwicht moeten vinden.”

Uber-model

Matrixian heeft daarom de Homematrix Desktop Taxatie ontwikkeld, waarbij nauw wordt samengewerkt met een landelijk netwerk van taxateurs. Zo wordt lokale expertise gecombineerd met slimme data, technologie en AI voor een snelle, objectieve en nauwkeurige waardebepaling van woningen. Liplijn: “Hierbij worden de regels van de EBA en het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) gerespecteerd en nageleefd. De taxateur heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf referentietransacties te selecteren, toelichting te geven en de taxatie te ondertekenen. Dit nieuwe ‘Uber-model’ baant de weg voor een verdere opmars van de Desktop Taxatie”, aldus Liplijn. “De Desktop Taxatie is geschikt voor reguliere woningen. Voor hypotheekaanvragen van nieuwbouwwoningen, unieke boerderijtjes in de polder of woningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro is nog steeds een taxatie met een fysieke pandopname nodig. Het aantal woningen in deze categorie bedraagt echter niet meer dan 20% van alle woningverkopen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.