AI is afwegen wat we kunnen en wat we willen

0

Zou de wereld nu echt zo veel anders worden met Artificiële Intelligentie (AI)? Ja, dat lijkt in dit geval evident, schrijven Gert de Jong en Kees van Montfort van de Hogeschool van Amsterdam. Een juiste afweging tussen wat we kunnen en wat we willen zal bepalend zijn voor hoe anders die wereld wordt.

Gert de Jong is senior docent/onderzoeker bij het Centre for Applied Research on Business and Economics (CAREM) van de Hogeschool van Amsterdam, Kees van Montfort is senior docent/onderzoeker bij het Centre for Financial Innovation (CFI) van de Hogeschool van Amsterdam. In het artikel dat zij publiceerde in de HypoVak Beursspecial, bespreken de twee onderzoekers de potentiële relevante toepassingsgebieden van AI in finance en accounting. Daarna wordt ingegaan op de dilemma’s die samenhangen met het gebruik van AI in de praktijk van finance en accounting. Ten slotte worden toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de toepassing van AI-technologie geschetst.

AI blijkt ook een systeem te zijn dat compromisloze en meedogenloze beslissingen neemt

Alleen als we de technische vooruitgang gelijk op laten lopen met de door in het artikel genoemde morele overwegingen (wie is ermee gediend, zijn de besluiten uitlegbaar, wie draagt de eindverantwoordelijkheid) kunnen we volgens De Jong en Van Montfoort het midden houden tussen de doemscenario’s en de gouden bergen.

(klik hieronder op de afbeelding om (gratis) het hele artikel te lezen)

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.