‘Afschaffing overdrachtsbelasting voor starters begrensd op 4 ton’

1

De voorgestelde afschaffing van overdrachtsbelasting voor huizenkopers jonger dan 35 jaar wordt aangepast al voor ze op 1 januari 2021 wordt ingevoerd. Vanaf 1 april 2021 geldt ze alleen voor huizen onder de 400.000 euro. Koopstarters en jonge doorstromers tot 35 jaar die dan een huis kopen dat duurder is, betalen wel 2% overdrachtsbelasting.

Minister Kajsa Ollongren (foto) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. “Juist in deze bijzondere tijd merken we allemaal hoe belangrijk het is om prettig en betaalbaar te wonen. Dat is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. De combinatie van het tekort aan woningen, oplopende prijzen en de coronacrisis brengt onzekerheid met zich mee. De noodzaak voor aanvullende maatregelen op het terrein van wonen wordt dan ook breed gedeeld. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is de motie Klaver, Asscher, Marijnissen aangenomen die vraagt om wonen betaalbaar te maken en hiervoor met aanvullende voorstellen te komen. Het Kabinet ondersteunt de oproep van deze motie en wordt het beeld gedeeld dat huren betaalbaar moeten zijn, dat mensen met een laag inkomen toegang moeten hebben tot de sociale voorraad, en dat er meer gebouwd moet worden en we zorg moeten dragen voor leefbare wijken en in een sneller tempo woningen moeten verduurzamen”, aldus Ollongren.

Woningwaardegrens

Ollongren: “Om budgettaire ruimte te creëren voor het volkshuisvestingsfonds is overeengekomen een woningwaardegrens in te voeren op 400.000 euro voor de eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting die is voorgesteld door het Kabinet voor huizenkopers jonger dan 35 jaar. Een woningwaardegrens maakt de vrijstelling van de overdrachtsbelasting gerichter voor de starters die dit duwtje in de rug het hardste nodig hebben: alleen starters die een huis kopen onder 400.000 euro krijgen de vrijstelling, starters die een huis kopen duurder dan dat betalen net als andere huizenkopers 2% overdrachtsbelasting.” Wie dus tussen 1 januari en 31 maart bij de notaris aanschuift en jonger is dan 35 jaar, betaalt ongeacht de hoogte van de koopsom geen overdrachtsbelasting.

Marktverstoring

Vereniging Eigen Huis vreest dat een harde grens van vier ton marktverstorend werkt. “Beter is het om alleen het bedrag boven de 400.000 euro te belasten”, zegt directeur belangenbehartiging Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis. “Kopers onder de 35 jaar die een huis kopen van bijvoorbeeld 410.000 euro betalen dan alleen 2 % overdrachtsbelasting over 10.000 euro.” Of de kabinetsplannen met de overdrachtsbelasting doorgaan, is volgens VEH nog niet helemaal zeker. “Eind december buigt de Eerste Kamer zich nog over het pakket aan maatregelen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.