Afname hypotheekverstrekking door banken

0

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat Nederlandse banken eind maart in totaal voor 527 miljard euro aan hypotheken hadden uitstaan. Per saldo daalde de hypotheekverstrekking door banken die maand met 650 miljoen euro.

De daling was mede het gevolg van de krapte op de woningmarkt. De groei op jaarbasis bleef licht positief (+0,1%), maar vlakte door de daling af ten opzichte van de maanden daarvoor. Ook in historisch perspectief blijft de groei al enige tijd achter.

Minder nieuwe hypotheken in maart

De groei van de binnenlandse hypotheekverstrekking op jaarbasis door Nederlandse banken aan huishoudens kende een dieptepunt in maart 2014 (-1,4%). Het duurde tot januari 2017 voordat de groei weer positief was. Door de verder aantrekkende huizenmarkt, de dalende hypotheekrente en de stijging van het reële inkomen groeide sindsdien de vraag en daarmee de verstrekking van hypotheken gestaag. Sinds december 2017 schommelde de groei rond 0,4%, maar die zakte in maart 2019 terug naar 0,1%, onder andere als gevolg van de krapte op de huizenmarkt.

DNB

Er staan steeds minder woningen te koop en door de stijgende huizenprijzen staat de betaalbaarheid onder druk. Hierdoor worden potentiële kopers, met name starters, ontmoedigd om een woning te kopen. Daarnaast blijven huizenbezitters actiever aflossen op hun hypotheek en brengen huizenkopers meer eigen geld in vanwege de beleidsmaatregelen om de hypotheekschulden te verminderen en de lage rente op spaargeld. Tot slot ervaren de banken concurrentie van niet-bancaire hypotheekverstrekkers.

De hypotheekverstrekking krimpt al sinds de crisis

Ondanks de positieve groei van de Nederlandse economie, de stijgende huizenprijzen en de relatief lage hypotheekrente blijft de ontwikkeling van de hypotheekverstrekking van Nederlandse banken al enige tijd achter bij het langjarige gemiddelde.

DNB

Tussen 1957 en 1980 schommelde de jaargroei van door Nederlandse banken verstrekte hypotheken tussen de 9% en 27% (gemiddeld 20%). Na de tweede oliecrisis in 1979 en de economische krimp in 1981 en 1982 stabiliseerde de groei tot het begin van de jaren ’90 rond een gemiddelde van 6% per jaar om vervolgens weer fors aan te trekken tot de aanvang van de financiële crisis in 2007. Tijdens en na de crisisperiode vlakte de groei af en kromp de hypotheekverstrekking op jaarbasis voor het eerst in ruim 50 jaar. Door de beleidsmaatregelen om de hypotheekschulden te verminderen, de relatief lage rente op spaargeld en de toegenomen concurrentie van niet-bancaire hypotheekverstrekkers bleef de groei van de hypotheekverstrekking door banken de afgelopen jaren beperkt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar