AFM wil waarborgen investeerdershypotheken

0

De AFM vraagt minister Dijsselbloem van Financiën om wettelijke waarborgen voor hypotheken die gefinancierd zijn door investeerders. De toezichthouder ziet het risico van onnodig hoge rentes op de loer liggen bij deze hypotheken.

Dat blijkt uit de wetgevingsbrief 2016 die de AFM heeft gedeeld met de minister. De brief bevat wensen voor wetgeving die de financiële markten eerlijker en transparanter zou maken en het toezicht van de AFM effectiever maakt.

De AFM constateert in de brief dat er een groeiende belangstelling is van investeerders om te beleggen in hypotheken. Maar de beleggers zouden wel eens kunnen afhaken als het rendement na verloop van tijd niet hoog genoeg blijkt te zijn. Met als mogelijk gevolg dat de aanbieder bij renteverlenging de hypotheekrente flink verhoogt, om de klanten te ontmoedigen bij de aanbieder te blijven. De klanten zitten dan met hoge rentes. Als ze willen overstappen, brengt dat kosten met zich mee. Daar komt bij dat het voor sommigen zelfs onmogelijk kan zijn om over te stappen. “Vooral deze consumenten kunnen in de financiële problemen raken“, aldus de AFM. De toezichthouder vraagt de minister om een wettelijke waarborg, die het risico op onnodig hoge rentes verkleint.

Financiële APK

Een andere concrete wetgevingswens van de AFM is het invoeren van een financiële APK. Dit is een analyse van onder meer de pensioenopbouw, de hypothecaire lening, beleggingen en spaargeld. Daarmee krijgt de consument inzicht of er voldoende inkomen zal zijn na zijn pensionering.

In de brief vraagt de AFM ook onder meer om een wettelijke bevoegdheid voor het inschakelen van externe experts bij financiële ondernemingen, informatiedeling met de Autoriteit Consument & Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens en het Bureau Financieel Toezicht en wettelijke vereisten voor crowdfundingplatforms.

De minister laat in zijn reactie weten dat hij bereid is de wenselijkheid en mogelijkheden van de meeste wetgevingswensen te bekijken en te onderzoeken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.