AFM: “We moeten samen aan de bak”

0

Ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en internationalisering vragen aanpassing van de financiële sector en bijsturing van beleidmakers en toezichthouders, valt te lezen in de AFM Agenda 2023. “Deze ontwikkelingen raken alles en iedereen en versterken elkaar”, aldus de AFM.

Omdat deze ontwikkelingen elkaar versterken en niet een enkeling, maar iedereen raakt, merkt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op dat er geen eenvoudige oplossingen zijn om de risico’s die gepaard gaan met deze trends op te vangen. AFM-bestuursvoorzitter van Laura van Geest: ‘We moeten samen aan de bak, wil Nederland uitzicht houden op een duurzame en financieel stabiele toekomst. We staan voor grote ontwikkelingen die alles en iedereen raken: digitalisering en internationalisering transformeren de economie, klimaatverandering dwingt tot aanpassing en de pensioentransitie staat voor de deur.”

AFM Strategie (2023-2026)

De AFM Agenda 2023 beschrijft de trends en risico’s in de financiële sector en licht de prioriteiten en activiteiten voor de AFM voor het komende jaar toe. De prioriteiten komen voort uit de vernieuwde AFM Strategie (2023-2026), die tegelijk met de Agenda is gepubliceerd.

Daarin is onder het hoofdstuk ‘Financiële dienstverlening’ opgenomen dat het klantbelang centraal moet staan in tijden van transitie. Door overkreditering vanwege stijgende rente, on(der)verzekerd zijn en geen goede (na)zorg kunnen consumenten in financiële problemen raken. In het kader van ‘klantbelang centraal’ geeft de AFM prioriteit aan deze thema’s.

AFM: “De komende jaren hebben digitalisering, het nieuwe pensioenstelsel en verduurzaming van de samenleving de meeste invloed op het financieel welzijn van de consument. Wij stellen als prioriteit dat digitalisering wordt ingezet in het belang van de klant, dat pensioendeelnemers verantwoorde keuzes kunnen maken voor een gezonde financiële toekomst en dat de sector bijdraagt aan een veilige transitie naar een duurzame samenleving en crimineel gedrag in de financiële sector tegengaat.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.