AFM waarschuwt voor oplichting

0

De AFM ontvangt elke dag tientallen vragen en signalen over haar toezicht en mogelijke misstanden in de financiële sector. In de tweede helft van 2019 waren er ruim 10.640 vragen van consumenten en professionals en 2.475 signalen. De toezichthouder waarschuwt ook expliciet voor oplichtingspraktijken tijdens de coronacrisis.

Dat blijkt uit de nieuwe Signalenmonitor, waarin de AFM elk halfjaar een toelichting geeft op ontvangen signalen en meldingen. Deze aantallen komen redelijk overeen met die uit het eerste halfjaar van 2019. Consumenten stelden onder meer vragen over kosten die in rekening worden gebracht bij financieel advies, over het oversluiten van hypotheken en de afkoop van pensioen. Professionals vroegen veelal naar toezichtkosten, personentoetsingen en vergunningaanvragen. De AFM ontving meerdere signalen over kredietaanbieders die zonder vergunning opereren.

Lege handen

Veel meldingen kwamen binnen van mensen die benaderd werden door buitenlandse beleggingsondernemingen met een Europees paspoort. Die ondernemingen mogen hun diensten aanbieden in Nederland. Dat gaat soms echter gepaard met dubieuze praktijken. Beleggers reageren bijvoorbeeld op online nepadvertenties en laten dan hun gegevens achter. Zij worden vervolgens overgehaald om te investeren zonder dat zij op de hoogte zijn van de enorme risico’s. In de praktijk blijven zij met lege handen achter.

Waarschuwing voor oplichting

In de Signalenmonitor waarschuwt de AFM ook voor oplichting tijdens de coronacrisis. Deze crisis kan grote gevolgen hebben voor de financiële situatie van mensen en dat is een voedingsbodem voor schadelijke praktijken is. De toezichthouder roept mensen daarom op extra alert te zijn op schijnbaar aantrekkelijke beleggings- en leningsaanbiedingen, phishing en andere vormen van oplichting. AFM-bestuurder Jos Heuvelman (foto): “We weten dat oplichters juist in onzekere tijden toeslaan. Mensen zien hun inkomen wegvallen of rendementen verdampen. Dat maakt hen kwetsbaar voor financiële aanbiedingen die niet in hun belang zijn. Wij willen dan ook luid en duidelijk waarschuwen voor oplichting en roepen mensen op mogelijke misstanden vooral bij ons te melden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.