AFM waarschuwt intermediair met eenmanszaak

2

De AFM adviseert financiële dienstverleners met een eenmanszaak om zich goed te laten informeren voordat zij besluiten om hun bedrijf een andere rechtsvorm zoals een vof te geven. In veel gevallen moet er een geheel nieuwe vergunning worden aangevraagd en dat kan niet altijd.

De AFM krijgt signalen dat boekhouders met regelmaat eenmanszaken adviseren om hun onderneming om te zetten, bijvoorbeeld naar een vennootschap onder firma (vof) met hun (relationele) partner. Vooral naar het einde van het jaar toe worden dit soort adviezen verstrekt. Een andere rechtsvorm kan (fiscaal) weliswaar voordelig zijn, maar in de meeste gevallen heeft dit gevolgen voor de AFM-vergunningen.

Duizenden euro’s

De Wet op het financiële toezicht schrijft voor dat bij een vof de partner is aangemerkt als dagelijks beleidsbepaler. Deze moet daarmee worden getoetst op betrouwbaarheid en geschiktheid. De kans is echter klein dat de partner door de geschiktheidstoets komt, omdat deze vaak alleen op papier bij de vof betrokken is en niets te maken heeft met de financiële sector. De ondernemer loopt dan het risico dat de vergunningaanvraag wordt afgekeurd en alles moet worden teruggedraaid. Dit kan enkele duizenden euro’s kosten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.