AFM waarschuwt voor illegale kredietaanbieders

0

De AFM krijgt regelmatig meldingen van consumenten over illegale kredietaanbieders. Vooral via internet wordt geadverteerd voor leningen zonder BKR-toetsing. De klant moet voor deze aanvraag vaak vooraf kosten betalen. Die is hij kwijt, want de lening wordt vervolgens meestal niet verstrekt.

De AFM waarschuwt consumenten tegen deze werkwijze. Want juist voor consumenten die al in een lastige financiële positie zitten, kan de verleiding groot zijn.

Bij kosten direct afhaken

Consumenten weten lang niet altijd dat bij het afsluiten van een persoonlijke lening geen enkele vorm van kosten in rekening gebracht mag worden. De AFM krijgt meldingen binnen waarbij de kredietaanbieder niets meer laat horen, nadat er administratiekosten of een eerste verzekeringspremie is overgemaakt. Of de aanvrager krijgt een bericht dat de aanvraag is afgewezen en is vervolgens zijn geld kwijt. Soms probeert de adverteerder de consument met een smoes nog meer geld te laten betalen. Maar de lening wordt in de praktijk niet verstrekt.

Denk goed na

De AFM roept consumenten op eerst goed na te denken en op onderzoek uit te gaan voordat ze via een advertentie op internet een lening of een creditcard aanvragen. AFM: “Is de adverteerder te vertrouwen? Vaak gebruiken deze adverteerders e-mailadressen die eindigen op hotmail.com, gmail.com en lavabit.com. Voor een bedrijf zijn dit geen gebruikelijke e-mailadressen. Controleer ook of de adverteerder een vergunning heeft van de AFM. Zonder die vergunning mogen ze geen lening geven of creditcard verkopen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.