AFM vraagt wetgever om aanpassingen voor effectiever toezicht

0

Goede wetten en regels vormen de basis van effectief toezicht. Elk jaar vraagt de AFM daarom in haar wetgevingsbrief om aanpassingen in de financiële wetgeving. De wetgevingswensen houden verband met drie thema’s: effectiever toezicht houden, samenwerken met andere toezichthouders en eerlijke en efficiënte kapitaalmarkten.

Zo pleit de AFM in haar wetgevingsbrief onder meer voor tipgeld om het melden van marktmisbruik te stimuleren, voor betere informatiedeling tussen toezichthouders en een grotere gelijkheid in de transparantie bij meldingsverplichtingen van effectenuitgevende ondernemingen.

Eerlijker en transparanter

Door Europese ontwikkelingen, internationalisering en digitalisering blijven de financiële markten en het toezicht daarop de komende jaren volop in beweging. In de wetgevingsbrief gaat de AFM in op concrete knelpunten en doet zij voorstellen om de huidige wetgeving aan te passen. Daarmee beoogt zij de financiële markten eerlijker en transparanter te maken en de effectiviteit van haar toezicht te vergroten. Ook geeft de toezichthouder gehoor aan verbeterpunten uit de onafhankelijke evaluatie van haar functioneren als zelfstandig bestuursorgaan. Zoals bijvoorbeeld het intensiveren van de samenwerking en informatiedeling met andere toezichthouders.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.