De AFM heeft besloten de beleidsregel incident Wft/BGfo niet in te voeren. Het besluit volgt op afwijzende reacties op de beleidsregel, die in 2015 ter consultatie aan de markt werd voorgelegd.
Met de beleidsregel wilde de toezichthouder meer duidelijkheid geven over de invulling van het begrip incident. De Wft en het BGfo bepalen dat financiële ondernemingen incidenten zo snel mogelijk moeten melden bij de AFM. In het BGfo wordt een incident omschreven als ‘een gedraging of gebeurtenis die een ernstig gevaar vormt voor de integere uitoefening van het bedrijf van een financiële onderneming’. Of er sprake is van een incident of niet, moeten financiële ondernemingen zelf bepalen (de zogenaamde open norm).
In de concept-beleidsregel, die op 30 juli 2015 werd voorgelegd aan de markt, verzamelde de AFM een aantal voorbeelden van incidenten. De toezichthouder kreeg vijftien uitvoerige reacties op het concept, met diverse bezwaren.
Eigen verantwoordelijkheid
Eén van die bezwaren was, dat de beleidsregel niet goed aansluit bij de zeer verschillende soorten ondernemingen waar deze voor bedoeld was. De bedrijfsvoering van een kleine financiële dienstverlener is immers heel anders dan die van een multinational met duizenden medewerkers. De beleidsregel zou gelden voor onder meer financiëledienstverleners, beleggingsondernemingen, icbe’s en pensioenbewaarders.
Uit andere reacties bleek dat de meldplichtige ondernemeningen hechten aan de open norm en het eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Of er sprake is van een incident, hangt af van de specifieke omstandigheden. Een beleidsregel zou dan zijn doel voorbijschieten en kunnen leiden tot veel onnodige meldingen bij de AFM.
Een derde bezwaar is dat het onduidelijk is hoe de AFM-beleidsregel zich verhoudt tot het toezicht van DNB. De AFM zou beter een gezamenlijke beleidsregel kunnen ontwikkelen met DNB, betoogde onder meer het Verbond van Verzekeraars in zijn kritiek op het concept.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.