AFM-vergunninghouder verantwoordelijk voor externe adviseur

0

De AFM merkt in de praktijk dat het voor financiële ondernemingen met een vergunning soms onduidelijk is wanneer zij werkzaamheden mogen laten verrichten door freelancers en zzp’ers. En kiezen zij hiervoor, wie is er dan verantwoordelijk voor de werkzaamheden?

Om hierin duidelijkheid te geven brengt de toezichthouder de voorwaarden voor samenwerken met freelancers of zzp’ers nog eens nadrukkelijk onder de aandacht. Het samenwerken met freelancers of zzp’ers kan voor financiële ondernemingen een goede oplossing zijn. Als voorbeeld geeft de AFM een onderneming die externe adviseurs inhuurt voor advies bij bepaalde product-dienstcombinaties waarvoor zij zelf geen medewerkers in dienst heeft. De vergunninghoudende onderneming moet zich daarbij echter wel realiseren dat het altijd zélf verantwoordelijk is voor de werkzaamheden die andere personen namens haar verrichten.

Controle houden

Daarnaast benadrukt de toezichthouder dat het niet is toegestaan om freelancers of zzp’ers volledig zelfstandig te laten werken onder de vergunning van de opdrachtgevende onderneming. De onderneming moet hierover de controle houden. Ook merkt de AFM dat ondernemingen soms gebruikmaken van freelancers of zzp’ers die volledig variabel worden beloond. Hiermee overtreden zij de wet en volgen er maatregelen, aldus de toezichthouder.

Alle voorwaarden op een rij

De AFM heeft alle voorwaarden die gelden voor de samenwerking tussen een vergunninghoudende onderneming en een freelancer of zzp’er nog eens op een rij gezet:

  • de freelancer of zzp’er handelt uitsluitend onder de naam en verantwoordelijkheid van de vergunninghoudende ondernemingen;
  • de freelancer of zzp’er beschikt zelf over de benodigde vakdiploma’s;
  • de betrouwbaarheid van de freelancer of zzp’er is vastgesteld met in ieder geval een verklaring omtrent gedrag en een faillissementscheck;
  • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de vergunninghoudende onderneming dekt de werkzaamheden van de freelancer of zzp’er;
  • de freelancer of zzp’er wordt voor zijn of haar werkzaamheden uitsluitend betaald door de opdrachtgevende, vergunninghoudende onderneming en niet door hun cliënten;
  • de freelancer of zzp’er wordt beloond volgens hoofdstuk 1.7 van de Wet op het financieel toezicht
  • in een overeenkomst tussen de vergunninghoudende onderneming en de freelancer of zzp’er zijn de voorwaarden van de samenwerking vastgelegd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.